latinica  ћирилица
20/07/2021 |  16:11 ⇒ 18:45 | Autor: RTRS

Јovanović za Radio Srpske: Očekujem kompromisno rješenje

Diplomata i bivši amasador Јugoslavije u Ujedinjenim Nacijama Vladislav Јovanović izjavio je da očekuje da se na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, nađe kompromisno rješenje o nacrtu rezolucije o OHR-u, gdje bi rok za zatvaranje OHR bio produžen na dvije godine.
Vladislav Јovanović - Foto: Novosti.rs
Vladislav ЈovanovićFoto: Novosti.rs

Јovanović je za Radio Republike Srpske, povodom zahtjeva Rusije da se glasa o nacrtu rezolucije o ukidanju OHR-a do 31. jula naredne godine, rekao da bi se to moglo desiti s obzirom da zapadne velike sile ne žele konfrontaciju sa Rusijom i Kinom oko tako "minornog pitanja" u odnosu na složenost i protivrečnost pri rješavanju krupnih svjetskih pitanja.

- Zbog toga je moguće da oni ipak dođu do zaključka da dalje insistiranje na tom "guvernatoru" nad BiH bi bilo i za njih kontraproduktivno jer bi zaoštravalo odnose i unutar BiH bez neke prijek potrebe, a zatezalo bi odnose i sa drugim dvjema silama sa kojima Zapad želi da nađe neku formu koegzistencije - rekao je Јovanović.

Rusija i Kina su prošle sedmice članicama SB predstavile nacrt rezolucije kojom bi odmah bila ukinuta ovlaštenja međunarodnog visokog predstavnika u BiH.

U nacrtu rezolucije navedeno je da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu je podržano imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.