latinica  ћирилица
20/07/2021 |  16:40 ⇒ 20:04 | Autor: RTS

Bezosov tim ponovo na Zemlji poslije puta do ivice svemira (VIDEO)

Četvoročlana ekipa koju je predvodio DŽef Bezos odletjela je na "Nju šepardu", suborbitalnoj kapsuli i raketnom sistemu, do ivice svemira i vratila se bezbjedno na Zemlju padobranom.
Bezosov tim ponovo na zemlji posle puta do ivice svemira - Foto: RTS
Bezosov tim ponovo na zemlji posle puta do ivice svemiraFoto: RTS

Bezosov tim ponovo na Zemlji poslije puta do ivice svemira.

Ka ivici svemira, supersoničnom brzinom, u suborbitalnoj kapsuli i raketnom sistemu kompanije "Blu oridžin", DŽef Bezos i njegov tim poletjeli su 12 minuta poslije 15 časova, javio je Bi-Bi-Si.

Bezos je prije leta istakao da je uzbuđen i znatiželjan.

- Ljudi me pitaju da li imam tremu. Nije to baš trema, više znatiželja. Interesuje me šta ćemo vidjeti - rekao je Bezos u intervjuu za Si-Bi-Es Njuz. 

Osnivač "Amazona" na istorijski let išao je u društvu svog brata Marka Bezosa, 82-godišnje pilotkinje Voli Fank i osamnaestogodišnjeg maturanta Olivera Dimena, koji je ujedno i prva mušterija koja je platila kartu na "Nju šepardu".

Dva minuta nakon što su se otisnuli sa lansirne rampe, kapsula se odvojila od rakete i nastavila svoj uspon ka granici od 100 kilometara iznad površine naše planete. 

Putnici su iskusili bestežinsko stanje tokom 120 sekundi, a mogli su da odvežu svoje pojaseve i plutaju ili uživaju u pogledu na Zemlju. 

Voli Frank je najstarija osoba koja je letela u svemir dok je Oliver Dimen najmlađa osoba na takvom putovanju. 

Kapsula kojom su se otisnuli do ivice svemira imala je veće prozore nego bilo koja letelica ranije, što je putnicima omogućilo fenomenalan pogled na Zemlju. 

"Nju šepard" poletio je rampe u Van Hornu u Teksasu, udaljenom oko dva časa vožnje od El Pasa. Kapsula se spustila na području pustinje na zapadu Teksasa tačno 10 minuta i 20 sekundi po poletanju, navodi Rojters.

- Ova, prva posada astronauta upisala se u istoriju leta u svemir, otvorivši vrata kroz koja će mnogi proći kasnije - navodi se u objavi kompanije "Blu oridžin" na društvenoj mreži Tviter.