latinica  ћирилица
20/07/2021 |  17:05 | Autor: SRNA

Žalba "Kajaka" se nalazi u Ministarstvu na rješavanju

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske saopštilo je danas da se kod njih po drugi put nalazi žalba investitora banjalučkog objekta "Kajak" na prvostepeno rješenje nadležne banjalučke gradske inspekcije, kojim je naloženo rušenje objekta terase i u tom rješenju je jasno naznačeno da žalba ne odlaže izvršenje.
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija)Foto: RTRS

- Ako je gradonačelnik /Banjaluke Draško Stanivuković/ toliko siguran da je u pravu, neka izvrši rješenje i poruši terasu. Zašto čeka odluku drugostepenog organa kad je toliko siguran da je rješenje gradske inspekcije doneseno zakonito i da njegovo izvršenje neće prouzrokovati veliku štetu i troškove na teret javnih prihoda grada - saopštilo je Ministarstvo, reagujući na Stanivukovićeve navode u intervjuu za "Euroblic".

U saopštenju se dodaje da Stanivukovićeva priča o planovima "A, B, V" nije zasnovana na važećim prostorno-planskim dokumentima i propisima, te da on bespotrebnim i neosnovanim optuživanjem resornog ministra Srebrenke Golić za navodno otezanje, želi svojoj priči dati nekakvu političku konotaciju i da "neostvarenje svojih sanjarenja opravda tobožnjim zloupotrebama službenog položaja i navodnom vođenju nekakvih evidencija kojima želi nekoga da zaplaši".

- Ako je iko zloupotrijebio službeni položaj i iskazao neviđeno samovlašće i nezakonito postupanje, to je upravo gradonačelnik u ovom postupku takozvanog rušenja terase "Kajaka" - dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo podsjeća da je već jednom prioritetno odlučivalo u ovom predmetu uvažavajući urgenciju gradonačelnika, ali da više nema nikakvog osnova, ni razloga da ovaj predmet izdvaja od drugih i da ga po bilo kom osnovu favorizuje.

U saopštenju se naglašava da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i ministar Srebrenka Golić rade isključivo prema važećim zakonima i propisima, a navedena žalba će biti riješena kad dođe na red, u skladu sa dinamikom pristizanja svih drugih žalbi.

- U ovom ministarstvu oduvijek su zakoni jednaki za sve stranke, što dokazuje izuzetno visok postotak prolaznosti naših rješenja u pokrenutim upravnim sporovima kod okružnih sudova u Republici Srpskoj - ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da bi gradonačelnik Banjaluke, umjesto što prijeti, trebao da dobro prouči Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o službenicima i namještenicima u organima lokalne samouprave, ali i Zakon o opštem upravnom postupku Republike Srpske kako više ne bi on, suprotno zakonu, potpisivao rješenja koja donosi stvarno nadležni organ, odnosno nadležno odjeljenje Grada Banjaluka, ili potpisivao rješenja koja donosi stvarno nenadležni organ – on lično ili Kabinet gradonačelnika.

Stanivuković je za "Euroblic" izjavio da je uvjeren da će taj objekat biti porušen i da će se ta priča završiti u ovoj godini, dodajući da postoji "plan A" kojim bi se osporila legalizacija objekta, "plan B" koji je privođenje zemljišta namjeni, te "plan V", za koji im ne treba niko da tu priču završe.