latinica  ћирилица
20/07/2021 |  17:25 ⇒ 17:41 | Autor: SRNA

Prodanović: Poruke Komšića, DŽaferovića i Izetbegovića - nepotrebno dizanje tenzija

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović izjavio je Srni da u izjavi ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o "srpskom svijetu" nije vidio poziv na prekrajanje granica niti ona na to liči, te da su reagovanja Bakira Izetbegovića, Šefika DŽaferovića i Željka Komšića nepotrebno dizanje bure i to na Bajram, veliki praznik muslimana.
Lazar Prodanović - Foto: klix.ba
Lazar ProdanovićFoto: klix.ba

Prodanović smatra da ne treba problematizovati izjave koje govore o jedinstvenom kulturnom, jezičkom i civilizacijskom prostoru, te da bi poruke na Bajram, veliki praznik muslimana trebale biti primjerenije.

- Mislim da je takva priča stvaranje dodatnih tenzija u BiH, ali niko Srbima iz Republike Srpske ne može zabraniti da imaju veze sa Srbijom kako je to propisano Dejtonskim mirovnim sporazumom - istakao je Prodanović.

Prodanović je podsjetio da je vijekovima to jedinstven i kulturni i jezički i civilizacijski prostor.

- Potpuno je prirodno da Srbi u BiH i susjednim državama tako taj prostor doživljavaju. Nisam vidio u izjavama o `srpskom svetu` poziv na prekrajanje granica niti one na to liče. Onda mi u susjedstvu ne trebamo proizvoditi neprijatelje. Valjda bi bilo dobro da imamo dobre odnose i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i svi drugi - istakao je Prodanović.

On je zapitao kako će se govoriti o integracijama u EU gdje će, kako ističe, svi biti u jednoj asocijaciji.

- Kako govoriti o integracijama u EU ako sada imamo strahove prema nekim oblicima saradnje - pita Prodanović.

On je istakao da bi poruke za Bajram trebale biti primjerenije s obzirom da se radi o prazniku koji podrazumijeva mir, razumijevanje i dobročinstvo ljudi.

- Trebale bi biti primjerenije, ako nije riječ o porukama za dio unutrašnje
upotrebe što je uglavnom najčešće u BiH - rekao je Prodanović.

Član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović rekao je da izjave o "srpskom svijetu" podsjećaju na 90-te godine.