latinica  ћирилица
20/07/2021 |  18:42 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Vulin: Komšić nepoželjan u svakoj hrvatskoj opštini

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin reagovao je na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Košića, da se neće ostvariti snovi Mire Markovića koju je nazvao "kafe kuvaricom", porukom da Komšić može da vrijeđa, ali da nikada ne može da objasni zašto bi tzv. Kosovo moglo da bude država, a Republika Srpska ne.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Vulin je poručio da je "Mirjana Marković (supruga Slobodana Miloševića) sanjala opstanak Јugoslavije", što je, kako ističe, bio i san njegove mladosti, koji se neće ostvarti.

- Velika Јugoslavija je razbijena i narodi koji su u nju unijeli samo strah da će biti kažnjeni za zločine nad Srbima u dva svjetska rata, iz Јugoslavije su izašli, po prvi put u istoriji, sa državama koje su tokom devedesetih uglavnom etnički očistili od Srba. Otuda i toliki bijes kada Srbi glasno i jasno zatraže da se kaže šta je njihovo - naveo je Vulin.

Razumije, kaže, i zašto se Željko Komšić toliko ljuti kada on izgovori "srpski svijet".

- Јa u svakom srpskom selu mogu da proslavim slavu i podijelim hlljb, a Komšić, predstavnik Hrvata izabran od Bošnjaka i nepriznat od Hrvata u BiH i u Hrvatskoj, ne može da dođe ni u jednu hrvatsku opštinu u BiH, njegovi sunarodnici su ga proglasili nepoželjnim - naveo je Vulin.

Komšić, istakao je Vulin, može da mrzi i vređa, ali ne može da "objasni zašto bi tzv. Kosovo moglo da bude država, a Republika Srpska ne može, a posebno ne može da brani Srbima da žele da zajedno traju".