latinica  ћирилица
20/07/2021 |  19:05 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Hercegovačka kuća - i više od dobrog projekta (VIDEO)

Da je otvaranje Hercegovačke kuće bio dobar projekat, dokaz su brojni proizvođači, čijih ih se više od hiljadu proizvoda mogu tu pronaći. Projekat je za sada zaživio u tri grada. Јedinstvena prodavnica domaćih proizvoda, koja radi u sklopu Agrarnog fonda grada Trebinja, danas je obilježila četiri godine rada.
Hercegovačka kuća - Foto: RTRS
Hercegovačka kućaFoto: RTRS

Svi domaći hercegovački proizvodi na jednom mjestu. Već čertvrtu godine pronalaze put do kupaca. Sir, pršut, med, kozmetički preparati, samo su neki proizvodi iz asortimana koje možete pronaći.

- Јedno 10 mjeseci ima da sam pristupila Hercegovačkoj kući. Imam redovna primanja, za proizvode koje donesem, uvijek sam ispoštovan - naglasila je Branka Vuković, proizvođač sira.

Iako odavno nude kvalitetne domaće proizvode, hercegovački proizvođači nisu uvijek imali jednostavan put do krajnjih potrošača.

- Mi smo ti koji smo podržani od lokalne zajednice. Prvo smo dobili podsticaj za samozapošljavanje, takosmose registrovali - rekla je Aleksandra Delić, proizvođač prirodne kozmetike.

A proizvođači sada nude više od 1000 artikala. Sa početnih 20 kooperanata broj se uvećao na današnjih 120. Svi sa područja Hercegovine i nude domaće i provjereno kvalitetne proizvode.

-Na moje zadovoljstvo izvlačili smo i neke statistike kako bi mogli da podjelimo sa proizvođačima oko milion i dvjesto hiljada maraka su ovi objekti otkupili robe od samih proizvođača -istakao je Veselin Dutina, direkor Agrarnog fonda Trebinje.

Zadovoljstvo ističe i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

- Hercegovačka kuća i sami vidite da je to projekat koji je uspio. Mnogi su dolazili i dolaze, da vide šta je to što smo mi uradili, ovo je projekat na ponos svih nas - istakao je Ćurić.

Hercegovačka kuća je zamišljena kao prodavnica za ljubitelje domaćih proizvoda najjužnijih krajeva Srpske ali i da pomogne malim proizvođačima, kako bi što prije i lakše došli do kupaca. Sada su već prepoznatljiv brend koji se širi, a proizvodi iz Hercegovine stižu i na druge kontinente.