latinica  ћирилица
20/07/2021 |  19:08 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Zašto nema Srba u pravosuđu BiH? (VIDEO)

Umjesto oličenja zakonitosti i ustavnosti, pravosuđe BiH već mjesecima nekažnjeno najrapidnije krši imperativ o ravnomjernoj zastupljenosti konstitutivnih naroda.
Pravosuđe BiH - Foto: RTRS
Pravosuđe BiHFoto: RTRS

Sa rukovodećih pozicija u sarjevskim pravosudnim institucijama u potpunosti su uklonjeni Srbi. Skorašnjim imenovanjem Mate Tadića za predsjednika Ustavnog suda BiH, umjesto Zlatka Kneževića, opasni disbalans na štetu Srba, ne samo da je dodatno produbljen, već su izbačeni i odstranjeni i svi predstavnici Republike Srpske.

"Sve u ovoj zemlji treba biti nacionalno izbalansirano, ne može se desiti da vrh pravosuđa bude bez predstavnika jednog naroda. Nisu valjda nesposobni ljudi iz jednog naroda da budu u vrhu pravosuđa."

Ovako su "prvi u Bošnjaka" Bakir Izetbegović i partija koju predvodi, permanentno naricali, sve dok Srbima nije oteto jedino preostalo rukovodeće mjesto u pravosuđu BiH – ono predsjednika Visokog sudskog u tužilačkog savjeta. I ne samo to! Izetbegović je iz "vrha pravosuđa" svjesno i valjda slučajno, izostavljao sve one institucije kojima godinama suvereno "vladaju" upravo Bošnjaci. Poput Kancelarije disciplinskog tužioca čije je rukovodstvo svih prethodnih godina bilo sastavnim dijelom diobe nacionalne kvote. Ili Sekretarijata VSTS-a koje "brine" o milionskim donacijama i investicijama u "reformisano" pravosuđe.

Opširnije u prilogu: