latinica  ћирилица
20/07/2021 |  19:12 ⇒ 21/07/2021 | 07:17 | Autor: RTRS

Vakcinisanje - obaveza ili odgovornost; Šta kaže Zakon? (VIDEO)

Vakcinacija u Republici Srpskoj, kao i većini zemalja svijeta, je dobrovoljna. Međutim, sve češće se mogu čuti pozivi stručnjaka i naučnika da se pristupi obaveznoj vakcinaciji.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Zakon i daje takvu mogućnost, ali se otvara prostor za diskusiju o zaštiti ljudskih prava. Vakcinacija je trenutno jedini efikasan alat u borbi protiv korone, a obaveznu imunizaciju do sada je uvelo desetak zemalja, i to za određene grupe stanovništva.

Obaveza ili odgovornost – ovako bi se mogla nazvati dilema kada je riječ o vakcinaciji stanovništva u Republici Srpskoj. Nije Srpska izolovana kada je riječ o podijeljenom mišljenju građana.

Advokat Milan Petković ističe da se i u drugim zemljama sve češće spominje uvođenje obavezne vakcinacije u zakonske okvire. Ističe da jasno treba napraviti granicu između slobode građana i ugrožavanja slobode drugih.

- Moramo biti svjesni da ukoliko mi, ispoljavajući svoju slobodu ili koristeći svoju slobodu ugrožavamo tuđu slobodu onda takva jedna sloboda može biti ograničena. To o čemu govorimo je praksa Evropskog suda za ljudska prava kao najviše pravne instance u Evropi - poručio je advokat Milan Petković.

Pristup građana masovnoj vakcinaciji zavisi i od odgovornosti medija, ali i predstavnika vlasti i naučne javnosti. Kada je riječ o nepoznatom građani imaju pravo da sumnjaju, međutim širenje lažnih vijesti i neprovjerenih podataka doprinijelo je većem jazu između zagovornika i protivnika vakcinacije.

- U suštini o čemu se govori je da kontrola epidemije na taj način omogućava da se što prije vratimo našem uobičajenom životu i molim građane da sa tog aspekta gledaju vakcinaciju, a ne kao nešto što ih neko primorava nego nešto što će dati mogućnost da što prije živimo kao prije pandemije - istakaoje Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

A Zakon je više nego jasan. Onaj o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti definiše kada je obavezna vakcinacija. Vanredne mjere sprovode se u situaciji u kojoj dolazi do ugrožavanja bezbjednosti i zdravlja ljudi. Vanredne mjere obuhvataju i vanrednu vakcinaciju. Zbog navedenog i apeli stručnjaka da se pristupi vakcinaciji, a zagovornika obavezne vakcinacije sve je više u zemljama regiona.

- Ako vidimo neke skupove da se održavaju u zatvorenom, da su prisutne hiljade ljudi, po meni je krajnje logično da i tu važi isti princip – ili vakcinisani ili prebolio ili testirani. I tu ne vidim nikakvu diskriminaciju. Јa sam pušač, kad uđem unutra, oni kažu – ovde se ne puši, ja tu ne pušim - naglasio je Milanko Šekler, virusolog Veterinarskog instituta u Kraljevu.

Iskustva iz prošle i s početka ove godine pokazuju da opuštanja ne može biti. Novi delta soj virusa korona ponovo puni bolnice. Naučne analize pokazuju da su vakcine koje su dostupne građanima efikasne i to je jedan od razloga za imunizaciju. Ruska Federacija blizu je uvođenja obavezne vakcinacije.

- Mnogi ne razumiju da je vakcina bezbjedna, a mnogi sumnjaju. Mnogi misle da ne mogu biti vakcinisani jer pate od određenih stanja. Neki ne mogu zbog vjerskih stavova. U ćorsokaku smo - rekao je Oleg Sirota, vlasnik fabrike sira.

Obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika izazvala je negodovanje dijela javnosti u Francuskoj. Ipak, vlast poručuje da pandemija treba da isključi sebičnost.

- Mi preuzimamo odgovornost za sankcije jer ne živimo u balonu i svaki pojedinačni postupak ima posljedice na sve ostale. U ovoj epidemiji svi smo zajedno u istom čamcu - rekao je Gabrijel Atal, portparol Francuske Vlade.

U istom čamcu su i svi građani Republike Srpske. Za sada se o obaveznoj vakcinaciji ne razmišlja, ali Zakon izvršnoj vlasti daje i takvu mogućnost.

- Ne bi bilo dobro da odluku donosi samostalno ministar ili neko drugi. Obaveza bi bila po mom mišljenju da ukoliko dođe do toga da o tome odluku donese Narodna skupština Republike Srpske - dodao je Petković.

Јedno je jasno, a to su iskustva iz prošlosti. Vakcine su zaslužne za sačuvanih 37 miliona dječjih života i to samo u prošlom vijeku. O efikasnosti vakcina dovoljno govori epidemija velikih boginja u bivšoj Јugoslaviji. Od početka epidemije 14. marta do 1. maja, kada je zabilježen posljednji slučaj zaraze, vakcinisano je više od 18 miliona građana, a variola vera otišla u prošlost.