latinica  ћирилица
21/07/2021 |  08:48 ⇒ 08:49 | Autor: SRNA

Šamac: Žetva strnih žita završena na oko 3.260 hektara

Na području Šamca završena je žetva strnih žita posijanih na oko 3.260 hektara, a prinosi pšenice su od 4,5 do šest tona po hektaru, rekao je Srni stručni saradnik za poljoprivredu u ovoj opštini Velibor Đokić.
Pšenica - Foto: RTRS
PšenicaFoto: RTRS

Pšenicom je zasijano oko 2.700 hektara, ječmom oko 380, zobi oko 40 i tritikalea oko 140 hektara.

- Posijano je deklarisano sjeme i na vrijeme obavljena zaštita od korova i bolesti, i prinos i kvalitet zrna je dobar. S obzirom na veoma visoku temperaturu vazduha i dužeg sušnog perioda prilikom nalijevanja zrna prinosi su umanjeni od 10 do 15 odsto - rekao je Đokić.

On je napomenuo da mlinoprerađivači i otkupljivači plaćaju pšenicu od 0,35 do 0,37 KM po kilogramu, te da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podstiče proizvodnju pšenice u iznosu od 300 KM po hektaru.

Đokić je naveo da je žetva ječma završena 10 dana prije nego što je počela žetva pšenice, te da suša zbog ranijeg perioda sazrijevanja nije bitno uticala na prinose koji su bili iznad prosjeka od pet do sedam tona po hektaru, a kvalitet zrna je dobar.

- Kiša koja je padala u proteklom periodu dobro će doći za kukuruz koji je u fazi metličenja, kao i za soju koja se nalazi u fazi formiranja mahuna - rekao je Đokić.