latinica  ћирилица
21/07/2021 |  08:57 ⇒ 09:01 | Autor: FONET

Podnesene krivične prijave protiv odgovornih za urušavanje zgrade u Beogradu

Građevinski inspektor podnio je krivične prijave Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv odgovornih za urušavanje zgrade na Vračaru, saopštio je gradski Sekretarijat za inspekcijske poslove, uz apel građanima da poštuju rješenje o zabrani korišćenja stambenog objekta u Vidovdanskoj ulici.
Oštećena zgrada (foto: Zorana Јevtić) -
Oštećena zgrada (foto: Zorana Јevtić)

Sekretarijat za inspekcijske poslove uputio je dopis Inženjerskoj komori Srbije, kako bi se preispitalo postupanje i utvrdila odgovornost članova Komore.

Sekretarijat navodi da je u postupku inspekcijskog nadzora utvrđeno da investitor posjeduje građevinsku dozvolu izdatu 22. aprila 2021. godine, kao i potvrdu o prijavi radova od 14. maja 2021. godine.

Dodaje se da dva vanredna inspekcijska nadzora, koja su obavezna po članu 175. Zakona o planiranju i izgradnji, nisu sprovedena zato što "za predmetnu lokaciju nisu podnesene prijave građevinskoj inspekciji prije urušavanja objekta".

Po saznanju da je 16. jula došlo je do urušavanja objekta na susjednoj parceli, građevinski inspektor je po hitnom postupku donio rješenje o zabrani korišćenja urušenog objekta, "jer je na licu mjesta utvrđeno da bi korišćenjem objekta bezbjednost i sigurnost stanara bila ugrožena".

Sekretarijat apeluje da građani "poštuju izrečenu zabranu, s obzirom na to da je objekat i dalje nebezbjedan".

Istog dana je građevinski inspektor donio rješenje o hitnoj obustavi svih radova, izuzev onih koji se odnose na obezbjeđenje temeljne jame, a investitoru je naloženo da odmah "izradi odgovarajuću projektnu dokumentaciju, koja se odnosi na obezbjeđenje temeljne jame i susjednih objekata, ovjerenu od strane odgovornog projektanta", kao i da potom izvede "neophodne radove" na zaštiti susjednih objekata, okoline i saobraćaja.

Sekretarijat za inspekcijske poslove naglašava da je izvođač radova u obavezi da pismeno upozori investitora, kao i Sekretarijat, "o nedostacima u tehničkoj dokumentaciji i nastupanju nepredviđenih okolnosti koje su od uticaja na izvođenje radova i primjenu tehničke dokumentacije".

- Napominjemo da izvođač radova nije obavijestio Sekretarijat za inspekcijske poslove o bilo kakvim nepravilnostima na gradilištu iako je, po izjavama stanara, bio obaviješten o oštećenjima koje je izvođenje radova izazvalo na susjednom objektu - navedeno je u saopštenju.

Na osnovu konstatovanog stanja, kako se navodi, građevinski inspektor je odmah sa lica mjesta obavijestio Prvo osnovno javno tužilaštvo o činjeničnom stanju i podnio odgovarajuće krivične prijave protiv odgovornih lica.

Pored toga, Sekretarijat za inspekcijske poslove uputio je dopis Inženjerskoj komori Srbije kako bi se preispitalo postupanje i utvrdila odgovornost članova Komore.