latinica  ћирилица
21/07/2021 |  09:45 ⇒ 11:33 | Autor: RTRS

"Dezinformacijama se nastavlja kampanja urušavanja procesa vakcinacije u Srpskoj"

Povodom dezinformacija o procesu nabavke vakcina protiv Kovida-19, koje isključivo u svrhu vlastite političke promocije plasiraju pojedinci iz opozicije, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske obavještava javnost da je riječ o nastavku kampanje svjesnog i nedopustivog urušavanja procesa vakcinacije u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Srpske.
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija) -
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija)

U želji da ospore sve napore koji se preduzimaju u borbi protiv Kovida-19, pojedinci se, prema već ustaljenoj praksi, služe isključivo spekulacijama, ne nudeći niti jedan dokaz ili valjanu informaciju o procesima o kojima javno istupaju, navodi se u saopštenju.

- Nasuprot tome, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, od početka transparentno provode proces vakcinacije protiv Kovida-19 u Republici Srpskoj, u skladu sa svim važećim zakonima i propisima, o čemu redovno obavještavaju i javnost - navode iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva zdravlja podsjećaju, kako je ranije i u više navrata objašnjeno, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je proveo postupak nabavke vakcina Sinofarm na osnovu informativne ponude veleprometnika koja mu prethodi i zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije o nabavci vakcina kineskog proizvoćača.

- Takođe, u skladu sa propisima i načelom transparentnosti, javno su objavljeni i podaci o dodjeli ugovora i cijeni pomenute nabavke. Radi objektivnog informisanja javnosti, ovom prilikom ističemo i da je ugovorom koji je Institut za javno zdravstvo sklopio za nabavku pomenutih vakcina, jasno definisano koje su obaveze dobavljača, a one se odnose na obavezu nabavke vakcine, transporta, skladištenje, obezbjeđivanje i distribuciju, po svim standardima koju propisuje proizvođač ove vrste vakcine - ističu iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva zdravlja još jednom pozivaju zaposlene u zdravstvenom sistemu u Srpskoj da se što prije aktivno uključe u proces vakcinacije i promocije vakcinacije protiv Kovida-19 i na taj način daju svoj doprinos zaštiti zdravlja stanovništva.