latinica  ћирилица
21/07/2021 |  10:05 ⇒ 10:07 | Autor: SRNA

Linta: Izetbegović nastavlja kampanju satanizacije srpskog naroda

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da predsjednik SDA Bakir Izetbegović nastavlja kampanju satanizacije srpskog naroda, ponavljajući brutalne laži o "srpskoj agresiji i genocidu".
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je u saopštenju naveo da je Izetbegović tokom posjete Kozarcu kod Prijedora, između ostalog, ponovio brutalne laži da je srpska strana počinila agresiju na BiH i genocid u Krajini koji je jednak onome koji je počinjen u Podrinju.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona ističe da pod srpskom stranom Izetbegović misli na kompletan politički, vjerski i intelektualni establišment i na hiljade Srba koji su tobože bili spremni da počine zločin nad komšijama muslimanima.

- Dobro je poznato da su muslimansko-hrvatske paravojne formacije tokom maja 1992. godine napadale više puta srpsku vojsku i policiju u Prijedoru, što je značilo poziv na otvoreni rat protiv srpskog naroda - podsjeća Linta.

Linta je naveo i da je Izetbegović istakao da je moguće govoriti o procesu pomirenja samo pod uslovom da Srbi priznaju monstruozne laži bošnjačkih političara, intelektualaca i vjerskih lidera da je izvršena agresija na BiH i takozvani genocid u Srebrenici i u još sedam do osam opština u Krajini i Podrinju.

On ističe da, prema mišljenju Izetbegovića, Srbi treba da prestanu da slave Dan Republike Srpske i da prihvate da je nastala na takozvanom genocidu i etničkom čišćenju i da bi je zbog toga trebalo ukinuti i stvoriti unitarnu "Republiku BiH", što je bio ratni cilj njegovog oca Alije.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona navodi da će uvijek biti protiv ksenofobične, šovinističke i antisrpske politike koju vode bošnjački političari i koja produbljuje podjele i širi nepovjerenje između srpskog i bošnjačkog naroda.

On je pozvao Bošnjake da prihvate istinu da se u BiH desio građanski rat, da je zločina bilo na svim stranama i da svim nevinim žrtvama, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, treba odati dužno poštovanje.

Linta ističe da Bošnjaci treba da prestanu da podržavaju one koji ih drže u laži i vode u nove nesporazume i sukobe sa srpskim narodom.

- Nesporna je istina da glavnu odgovornost za rat snosi Alija Izetbegović, jer je nakon pristanka na Kutiljerov sporazum marta 1992. godine, zajedno sa liderima srpskog i hrvatskog naroda u BiH Radovanom Karadžićem i Matom Bobanom, odlučio da promijeni stav i odbaci ga - napominje Linta.

On ocjenjuje da je Kutiljerov plan jedan od brojnih dokaza da Srbi nisu planirali uništenje muslimana u Krajini i Podrinju, već su željeli da sačuvaju mir i zajednički život.