latinica  ћирилица
21/07/2021 |  10:22 ⇒ 10:33 | Autor: SRNA

Predstavljena knjiga "Dosanjano nebo" Ljutomira Rundića

U Vladičanskom dvoru u Mostaru predstavljena je knjiga "Dosanjano nebo" Ljutomira Rundića, koji je jedan dio svoga života proveo upravo u ovom gradu kome je posvetio neke od svojih priča.
Promocija knjige "Dosanjano nebo" - Foto: SRNA
Promocija knjige "Dosanjano nebo"Foto: SRNA

"Dosanjano nebo" - zbirka je istinitih priča iz letačkog života letača – navigatora, a neke o njih vezane su i za Mostar, te ljude sa ovih prostora.

Kroz 108 priča sačuvani su događaji i imena 1.008 ljudi.

- Puno je likova sa ovoga prostora koji su zastupljeni u dvije istoimene knjige. Moj san o "dosanjanom nebu" je i počeo u Mostaru 1974. u Vojnoj gimnaziji "Maršal Tito" u Rodoču, te je moja želja bila da se promocija dogodi u Mostaru. Moja želja je bila da ljude koji su ostavili trag u mom životu sačuvam od zaborava - rekao je Rundić.

Za Mostar ga vežu mnoge uspomene, jer je u ovom gradu proveo petnaest godina svoga života.

- Veže me gotovo 15 godina života u jednom divnom gradu, u jednoj divno uređenoj državi i uvijek se sa bolom vraćam tim sjećanjima i ovome gradu. Nažalost, čini mi se da on više nije taj, da je ovdje malo ljudi koji su tada živjeli u njemu, ali to je neminovnost - navodi Rundić.

On je naglasio da je bio srećnik, jer je u životu radio ono što je volio.

- Svoju knjigu sam distancirao politički, nisam htio da dajem nikakva viđenja, niti da ulazim u te dubioze, već sam pisao priče o istinitim događajima. Osim letačkih i vojničkih priča ima i dosta drugih priča o ljudima koje sam sretao u životu. Iz Mostara su tu i Smajo i Vojo i mnogi drugi - napomenuo je Rundić.

Na promociji, U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar, učestvovali su novinar i publicista Zlatko Serdarević, pjesnikinja Anželika Kučinar i Bojana Stevanović iz Kluba pisaca "Vukovo pero".

Rundić je na promociji govorio i svoje pjesme, a jedna od njih – "Amira" posebno je pobrala simpatije mostarske publike.

Serdarević je naveo da je ovo jedan u nizu događaja koje organizuje SPKD "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar i zahvalio Rundiću što je neke mostarske priče i događaje otrgao od zaborava.

On je naveo da se kroz knjige Ljutomira Rundića osjeti da ga za Mostar vežu jake emocije i lijepe uspomene i da kroz njegove knjige provejava nekadašnji Mostar.

Iako sada živi u Loznici, gdje je osnivač i predsjednik Kluba pisaca "Vukovo pero", Rundić se nije odrekao rodnog kraja, pa je u književnom svijetu poznat pod nadimkom Romanijski.

Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Kosova i Metohije.

Do sada je objavio zbirke pjesama "Ne znam šta mi beše" /1984/, "Laku noć, moja damo" /1984/, "Laku noć, moja damo" izmijenjeno i dopunjeno izdanje /2012/, "Na ognjištu duše/ /2014/ i "U plamenu srca" /2015/, te zbirke kratkih priča "Dosanjano nebo" /2018/ i "Dosanjano nebo - knjiga druga" /2019/.

Rundić je dobitnik više nagrada i priznanja, među kojima "Zlatne medalje" za najbolju knjigu poezije Udruženja srpskih književnika Slovenije 2017, Specijalne nagrade manastira Bešenovo 2017, "Zlatne povelje" pobjednika 27. Međunarodnog festivala poezije "Panonski galeb" u Subotici 2016, pobjednik "Pesme godine" na "Poetskoj pozornici" u Ćupriji 2015, te "Zlatne povelje" na konkursu "Prljača" Srpskog književnog kluba "Vihor" Derventa 2015.