latinica  ћирилица
21/07/2021 |  10:49 | Autor: SRNA

Stefanović: Vojska Srbije jača - neki iz regiona ne žele to da vide

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović rekao je da se na vojne vježbe Vojske Srbije na Pešteru neki iz regiona žale i da su nervozni, ne zbog brige za Bošnjake, nego zato što ne žele da vide jaku Vojsku Srbije.
Nebojša Stefanović - Foto: RTRS
Nebojša StefanovićFoto: RTRS

Komentarišući pisanja pojedinih medija iz BiH da Srbija "treba dobro da razmisli o vojnim vježbama na Pešteru, koji je nastanjen Bošnjacima", Stefanović je rekao da vidi da se neke zemlje u komšiluku Srbije često brinu kada Vojska Srbije jača ili ima vježbe.

- Pogotovo kada su te vježbe zaista impresivne, kada pokažemo šta naša vojska ima novo, šta je uspjela da uradi i koliko su naši vojnici obučeni - rekao je Stefanović za TV "Prva".

Navodeći da se neko iz regiona, iz neke druge zemlje, tobože strašno brine za neke košnice i stoku /na Pešteru/, Stefanović je rekao da se vidi da tu nema nikakve suštine, već upravo neka vrsta zavisti i neka vrsta poruka da ne žele da vide jaku Vojsku Srbije.

- Osim ako nisu planirali nešto da urade protiv Srbije, pa vide da ne mogu. Јa to ne tvrdim, daleko bilo. Siguran sam da nisu. Ako su, ne daj Bože, tako nešto planirali pa vide da to neće moći zbog naše vojske...e, onda mogu da razumijem taj bjes, nervozu i sve ostalo - rekao je Stefanović.

On je naveo da se vojne vježbe na Pešteru ne održavaju od prije dvije godine, nego tu vojni poligon postoji već 30 do 40 godina, a možda i više.

Stefanović je rekao da niko ne živi na poligonu Pešter i da pet do šest porodica ima privremene katune ili pčele, ali da vojska svaku štetu uvijek nadoknadi i plati.

On je napomenuo da je taj prostor nekada pripadao vojsci i "Srbija šumama", ali da je restitucijom jedan dio imanja vraćen prethodnim vlasnicima.

Komentarišući primjedbe iz regiona na naoružavanje Vojske Srbije, Stefanović je rekao da kada god je Vojska Srbije bila jaka, Srbija nije imala ratove, niti je neko razmišljao da joj prijeti ni da ugrožava bezbjednost njenih građana.

- Mi novo naoružanje ne kupujemo zato što hoćemo da ugrozimo nekog, niti imamo neke aspiracije prema nekim od komšija, niti želimo nekog da napadnemo. Niti je Srbija to ikad radila. Srbija je jedna od malog broja zemalja koja u svojoj istoriji nije vodila osvajačke agresivne ratove, nego se branila - rekao je Stefanović.

On je naglasio da Srbija ima dovoljno iskustva kroz istoriju da je jaka onda kada joj je vojska jaka, te dodao da će nastaviti da oprema svoju vojsku, kao i sve druge države svijeta.

- Svi se naoružavaju, jer su svi shvatili da, kada dođe do nekog regionalnog sukoba i neko vas napadne, suštinski možete da se oslonite samo na sebe i neće neko drugi doći da ratuje za vas. Ako vas neko napadne, vi morate biti spremni da se branite - rekao je Stefanović.

On je dodao da je Vojska Srbije spremna da brani zemlju i da je čvrst bedem odbrane, te ponovio da se on zalaže za uvođenje redovnog služenja vojnog roka, zbog osnaživanja vojske.