latinica  ћирилица
21/07/2021 |  11:44 | Autor: SRNA

Vučić: Kosovo nije tursko, pripada Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je povodom najave turskog predsjednika Tajipa Redžepa Erdogana da će pojačati lobiranje za nezavisnost samoproglašenog Kosova - da to nije tursko niti je pripadalo Turskoj, te da će Srbija štititi svoje.
Aleksandar Vučić - Foto: Novosti.rs
Aleksandar VučićFoto: Novosti.rs

Vučić je rekao da je Turska velesila, a Erdogan veliki lider i da će pokušati da razgovara sa njim, te podsjetio da do 1. septembra, u skladu sa Vašingtonskim sporazumom, strane imaju obaveze da nema kampanje na priznanju Kosova niti na povlačenju priznanja.

- A ako od 1. septembra ili možda prije toga, krenu u akciju priznavanja... Turska je velika sila, Erdogan je veliki lider. Јa sam stvarno mali i zanemarljiv u odnosu na njega - dodao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, Srbija je mnogo manje značajna od Turske, ali nije toliko mala da ne bi pokušala da se suprotstavi, zato što Srbija štiti svoje.

- Ovo nije tursko i nije pripadalo Turskoj. Pripada Srbiji. Nama ostaje da se borimo za svoju zemlji i svoj narod. Mi rezervnu otadžbinu nemamo. Pa ćemo da vidimo - rekao je Vučić novinarima, nakon posjete Despotovcu.

On je rekao da je turski predsjednik mnogo moćan, te da vjeruje da će malo da ublaži svoj stav.

- A ako ga ne ublaži, mi ćemo se boriti za svoju zemlju. Alternativu tome nemamo. Štitićemo svoju zemlju, čuvaćemo svoj narod na Kosovu i Metohiji. A bogami, vidjećete, da nismo onoliko mali koliko ja to ponekad govorim - rekao je Vučić.

Erdogan je prilikom posjete turskom dijelu Kipra najavio pojačano lobiranje za priznavanje samoproglašenog Kosova, i to izričito u sadejstvu sa SAD.