latinica  ћирилица
21/07/2021 |  12:08 ⇒ 12:15 | Autor: BETA

Potpisan sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja

Do kraja ljeta bi trebalo da se završi digitalizija Miroslavljevog jevanđelja, nakon čega će se krenuti u izradu njegovog fototipskog izdanja, rečeno je u Narodnom muzeju u Beogradu prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji na digitalizaciji najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa.
Miroslavljevo jevanđelje (foto:CC0/Vikipedija) -
Miroslavljevo jevanđelje (foto:CC0/Vikipedija)

Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković rekla je da će digitalizacijom Miroslavljevo jevanđelje biti dostupnije široj javnosti, ali i stručnjacima za proučavanje, podsjetivši da je 2005. godine ono upisano u Uneskovu listu sjećanja.

Gojkovićeva je navela da će se o istorijatu Miroslavljevog jevanđelja i postupku digitalizacije napraviti dokumentarni film.

Prema njenim riječima, poslije ove prve faze – digitalizacije, predviđena je i druga – izrada fototipskog izdanja, što je složeniji proces u kojem će se koristiti najviša svjetska iskustva.

Predsjednik Srpske akademije i umjetnosti Vladimir Kostić rekao je da će akademijin Centar za digitalizaciju na najbolji način ispuniti svoju obavezu, dodajući da se nada da je saradnja institucija koje su danas potpisale sporazum, najava daljih zajedničkih poduhvata.

On je podsjetio da je prilikom izložbe u SANU, posvećenoj starim srpskim rukopisnim knjigama, Miroslavljevo jevanđelje bilo izloženo u jednoj zamračenoj sobi u koju se ulazilo kao da se prilazi oltaru, u svakom slučaju na svečanost.

Sporazum o saradnji na digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja potpisali su Gojkovićeva, akademik Kostić, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić-Brešković i v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.