latinica  ћирилица
21/07/2021 |  12:36 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Obilježen Dan odbrane Vojkovića i slava spomen-kapele (VIDEO)

U Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža danas je obilježeno 29 godina od odbrane ovog naselja, te Krupca i Grlice, čime je 1992. godine spriječena namjera muslimanskih snaga da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama, a proslavljena je i krsna slava Spomen-kapele - Prokopovdan.
Sarajevo- Vojkovići - Foto: SRNA
Sarajevo- VojkovićiFoto: SRNA

U Hramu Svetog Petra Dabrobosanskog Zimonjića u Vojkovićima služena je liturgija i obavljen čin lomljenja slavskog kolača povodom krsne slave Spomen-kapele poginulim ilidžanskim borcima.

Služen je i pomen za poginule i umrle borce sa područja Istočne Ilidže, nakon čega je, u organizaciji Boračke organizacije "Ilidžanski borac", izvršeno postrojavanje učesnika "Marša odbrane Vojkovići-Ilinjača".

Na lokalitetu Ilinjača učesnici marša podigli su zastavu, a potom je održan istorijski čas, nakon čega je organizovan zajednički ručak.

Predsjednik Predsjedništva "Ilidžanskog borca" Slobodan Maunaga rekao je novinarima da "Marš odbrane Vojkovići-Ilinjača" ima veliki značaj jer je odbrana kote Ilinjača, ne samo za područje Vojkovića, nego i za cijelu za Sarajevsko-romanijsku regiju imala stratešku ulogu.

- U Spomen-kapeli upisana su imena 146 srpskih boraca koji su živote dali za odbranu Vojkovića, Grlice i Krupca, koji su branili svoja vjekovna ognjišta. U tim bitkama ranjeno je 465 srpskih boraca, od kojih neki i više puta - naveo je Maunaga.

On je osudio ratnohuškačke izjave koji posljednjih dana dolaze iz federalog Sarajeva od predstavnika bošnjačke vlasti, uz poruku da njihove komšije Srbi žele miran i dostojanstven život, saradnju i pomirenje.

Demobilisani borac Vojske Republike Nemanja Močević podsjetio je na ratna dešavanja na ovim prostorima kada su Srbi mučki i iznenada bili napadnuti od svojih muslimanskih komšija iz pravca Igmana i Hrasnice.

On je istakao da su Srbi tada pružili snažan otpor i suprotstavili se neprijatelju, a u tim prvim borbama poginulo je sedam boraca.

- U ime svih poginulih srpskih boraca sa ovog područja mi i danas organizujemo "Marš odbrane Vojkoviži - Ilinjača", kako bi sačuvali sjećanje na hrabre srpske borce - rekao je Močević.

Njegov ratni kolega Danilo Beribaka smatra da je ovakav način odavanja pošte poginulim i umrlim srpskim borcima sa Ilidže najmanje što njihovi preživjeli saborci mogu da učine, te da mlađim generacijama pokažu koliko je bitno njegovati kulturu sjećanja, kao i kolika je visoka cijena slobode srpskog naroda.

- Srpski junaci Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske i srpska policija sa Kule u više navrata odbili su neprijateljske napade sa Igmana i Hrasnice. Dok god smo živi mi ćemo obilježavati ove slavne događaje i njegovati sjećanje na naše poginule srpske heroje - poručio je Beribaka.

Napad na Vojkoviće, Grlicu i Krupac počeo je u ranim jutarnjim časovima 4. avgusta 1992. godine, a samo zahvaljujući herojskoj borbi stanovnika ovih naselja spriječena je namjera muslimanskih snaga da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama.

Tokom borbi koje su vođene 4. avgusta poginulo je sedam, a ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske, dok je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području ukupno stradalo 217 boraca.