latinica  ћирилица
21/07/2021 |  13:15 ⇒ 13:32 | Autor: SRNA

Zajednički rješavati otvorena pitanja u vezi sa HE Buk Bijela

Ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je raduje inicijativa crnogorske strane za rješavanje otvorenih pitanja u vezi sa izgradnjom Hidroelektrane Buk Bijela, jer se jedino na dobrosusjedskim osnovama i razgovorom može doći do rješenja.
Trebinje - Golić - Petrović - Foto: SRNA
Trebinje - Golić - PetrovićFoto: SRNA

Povodom izgradnje Hidroelektrane Buk Bijela, a na inicijativu državnog sekretara iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Danila Mrdaka, u Trebinju je održan sastanak sa Golićevom i direktorom Elektroprivrede Srpske Lukom Petrovićem sa saradnicima.

Iz Elektroprivrede Srpske nakon sastanka je saopšteno da su učesnici sastanka izrazili dobru volju i spremnost za saradnju i rješavanje svih otvorenih pitanja.

Na sastanku je dogovoreno formiranje ekspertskog tima od sedam članova čije će zaduženje biti da u narednih mjesec dana pregleda projektnu dokumentaciju, strukturu i planirani režim rada Hidroelektrane Buk Bijela, te da usaglasi nadmorsku visinu tačke preliva, odnosno maksimalnu gornju kotu do koje buduće vještačko jezero može da raste.

- U prethodnom periodu nije bilo političke volje za rješavanje projekata od zajedničkog interesa i ovaj sastanak je veliki napredak jer smo već usaglasili brojna pitanja i napravili plan budućih aktivnosti vezanih za pitanje Buk Bijele - izjavila je Golićeva i dodala da će se delegacije iz Crne Gore i Republike Srpske sastati u Foči, nakon sagledavanja kompetentne dokumentacije, i obići zajedno teren.

Mrdak je rekao da svako tehničko-tehnološko i inženjersko rješenje koje garantuje da buduće vještačko jezero neće imati negativnih uticija na rijeku Taru i da neće doći do potapanja nijednog dijela rijeke Tare u potpunosti je prihvatljivo.

Mješoviti holding Elektroprivreda Republike Srpske ustupio je na uvid tehničku dokumentaciju crnogorskoj delegaciji i izrazio zadovoljstvo što je uspostavljena saradnja na rješavanju pitanja Buk Bijele.

- Raduje me činjenica što ćemo bilateralno riješavati sva zajednička pitanja i što je već prvi sastanak dao konkretne rezultate - istakao je direktor Elektroprivrede Luka Petrović.