latinica  ћирилица
21/07/2021 |  15:30 | Autor: SRNA

Nedobronamjerno shvaćena namjera načelnika opštine Srebrenica

Republički sekretarijat za vjere saopštio je danas da glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir Peštalić, koji demokratski izabranog načelnika opštine Mladena Grujičića naziva fašistom, svojim postupcima produbljuje nacionalne i vjerske podjele u ovoj opštini.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Sekretarijata je saopšteno da Peštalić nije dobronamjerno shvatio namjeru načelnika Grujičića, da ugrožava zajednički život svih građana u toj opštini nazivajući ga fašistom, kao i da je trebao ispoštovati propise o oglašavanju u javnom prostoru jedinice lokalne samouprave i razgovarati sa opštinskim rukovodstvom o rješavanju novonastale situacije i smiriti nastale tenzije.

U saopštenju se dodaje da ovakvo ponašanje predstavnika Islamske zajednice ugrožava međusobno povjerenje i zajednički život svih građana Srebrenice.

Republički sekretarijat ističe da je tim načinom načelnik opštine spriječen da u ime svih građana Srebrenice, opštinske administracije i lično ime čestita vjernicima veliki muslimanski praznik Kurban-bajram.

- Nažalost, stiče se utisak da je namjerno pogrešno predstavljen slučaj, sa kvalifikacijom da je načelnik opštine Mladen Grujičić fašista, kako bi se pokrenuo govor mržnje u jednom dijelu javnosti, nevladinih organizacija, pa i političkih stranaka - navodi se u saopštenju.

Republički sekretarijat za vjere navodi dalje da se nekritičkim prihvatanjem stavova Peštalića postavljaju i pitanja o ugroženosti vjernika Islamske zajednice u Srebrenici, kao i da se i pogrešnom ocjenom slučaja i proglašenjem Grujičića fašistom postavlja i pitanje ugroženosti njegovih ličnih i javnih prava, kao i prava njegovih glasača, u konkretnom smislu Srba u Srebrenici.

Republički sekretarijat za vjere je pozvao sve vjerske zajednice da, u saradnji sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj, rješavaju otvorena pitanja u duhu zajedničkih vrijednosti vjerskih i duhovnih tradicija i uz poštovanje zakona, kao i sve odgovorne činioce unutar crkava i vjerskih zajednica da upozore svoje sveštenstvo da se vrati u okvire vjerskih dužnosti i djelovanja koja isključuju govor mržnje i nepotrebno zaoštravanje odnosa sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

U tom smislu je i podržan stav Peštalića da će inicirati da se ovaj slučaj riješi na sjednici Skupštine opštine Srebrenica i na taj način slučaj vratiti u okvire zakonskog, demokratskog i civilizovanog ponašanja građana.

- Bez namjere da utičemo na praznično raspoloženje vjernika islamske vjeroispovijesti u Srebrenici, zbog čega i reagujemo dan kasnije, molimo sve aktere ovog događaja da njeguju dijalog za promociju kulture tolerancije i mira - dodaje se u saopštenju.

Peštalić je nazvao Grujičića fašistom zbog toga što je skinuo banere sa bajramskom čestitkom Islamske vjerske zajednice, pošto se praznici, a u ovom slučaju Kurban-bajram, čestita u ime opštine sa banerom opštine Srebrenica.