latinica  ћирилица
21/07/2021 |  15:41 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Orban: Brisel prekoračio nadležnost

Premijer Mađarske Viktor Orban kritikovao je EU zbog prekoračenja nadležnosti usljed pokretanja prekršajnog postupka protiv Budimpešte zbog zakona o zabrani promovisanja homoseksualnosti među maloljetnicima.
Viktor Orban (Foto: Sputnik/Vitaliй Belousov) -
Viktor Orban (Foto: Sputnik/Vitaliй Belousov)

On je ranije obećao da će sporni zakon dati na referendum.

Orban je kritikovao "napad" EU na Mađarsku, jer Brisel sada zahtijeva da se usvoje izmjene pomenutog zakona, ali je naglasio da se neće povući "kada se radi o budućnosti mađarske djece".

- Mađarski zakoni ne dozvoljavaju seksualnu propagandu u vrtićima ili školama, kao ni na televiziji ili u reklamama - izjavio je Orban u video-snimku objavljenom na Fejsbuku.

Premijer Mađarske podsjetio je da LGBT aktivisti u zapadnoj Evropi propagiraju svoje stavove u obrazovnim institucijama, ali da to neće biti dozvoljeno u njegovoj zemlji, prenosi "Raša tudej".

Orban je istakao da će na referendumu biti sljedeća pitanja: "Da li podržavate održavanje lekcije o seksualnoj orijentaciji u državnim obrazovnim ustanovama bez saglasnosti roditelja?", "Da li podržavate promovisanje zahvata za promjenu pola pred maloljetnicima?", "Da li podržavate dostupnost zahvata promjene pola za maloljetnike?", "Da li podržavate neograničenu prezentaciju medijskog sadržaja seksualne prirode maloljetniima u vezi sa njihovim seksualnim razvojem?" i "Da li podržavate prikazivanje rodno osjetljivog medijskog sadržaja maloljetnicima?".