latinica  ћирилица
21/07/2021 |  18:26 ⇒ 22/07/2021 | 10:13 | Autor: RTRS

Srpska jedinstvena: Izetbegović glavni krivac nestabilnosti (VIDEO)

Oštra reagovanja srpskih zvaničnika s obje strane Drine na jučerašnje pokušaje satanizacije srpskog naroda, predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Umjesto o suživotu, skladu, prosperitetu, na veliki praznik vlastitog naroda, Izetbegović je opet ostrašćeno mantrao klevete o srpskoj agresiji, genocidu, "šehidskoj krvi za očuvanje BiH".

Izetbegović ostaje glavni krivac nestabilnosti u BiH i regionu i najviše štete nanosi upravo svom narodu, odgovor je srpskih zvaničnika.

Pitaju Izetbegovića ko je u Federaciji BiH, kojom suvereno vlada njegova porodica već tri decenije, izvršio etničko čišćenje Srba?

Patološka srbomržnja Bakira Izetbegovića, postala je dijagnoza. Јoš od 70-ih godina prošlog vijeka, kada je, kao loš đak, uz očeve skute sricao Islamsku deklaraciju. Potom šćućuren, iz trezorskih prostorija, opet zajedno sa ocem presuđenim mladomuslimanom, utirao put ka BiH islamskim ekstremistima i glavosječama sa Bliskog istoka!

Prikupljao petro-dolare i zlato za ratovanje protiv Srba, ćutke posmatrajući kako bez traga u Kazanima i priobalju Miljacke, nestaju dojučerašnje komšije. Trezor je odavno napustio, ali od očeve islamske ideologije ni za milimetar nije odstupio.

Više ne bira ni mjesto ni vrijeme da srpskom narodu s obje strane Drine, klevetničkim rafalima lijepi etikete o uzrocima i posljedicama posljednjih ratnih strahota. Pri tome "zaboravljajući" čiji je "babo" odustajao od mirovnih planova!

Žrtvovao mir za nedosanjani san islamske republike BiH!

I formirao i naoružavao paravojne formacije – razne beretke, Patriotske lige, Ševe, golubove, jastrebove... godinama prije referenduma, plebiscita i ratnih strahota.

I sve vrijeme Bosnu "svojatajući" prvo samo muslimanima, a potom sa zakašnjenjem "nacionalno" osviješćen – samo Bošnjacima. U regresiranoj ulozi "hairlija" Izetbegović javno, bar jednom sedmično uzburka duhove! Sam ili sa glasonošama iz vlastitog naciona. I opet su poruke mržnje prema Srbima, argumentovano osuđene. Predsjednica Srpske Izetbegoviću je poručila da zatvara vrata razgovoru za suživot i zajedničku budućnost.

- Mislim da Izetbegović nije kapacitiran, ni sposoban da živi sa drugima u istoj državi i da sa njima sjedi i to je konačno i pokazao, te da priča o problemima te države na način da vidi šta su potrebe svih, a ne šta je potreba jednih. Time zatvara mogućnost za zajednički život, razumijevanje stavova i za dogovor šta je ta budućnost - naglasila je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Svima u svijetu, samo ne Bakiru Izetbegoviću, odavno je jasno da je u BiH bio građanski rat u kojem su učestvovali narodi, podsjeća Izetbegovića srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Preporučuje mu da pročita Dejtonski sporazum i dejtonsku kvalifikaciju "tragični sukob u regionu" pokuša da zapamti.

- Pričom o agresiji na BiH, a gledajući u Srbiju, izmišljanjem etničkih čišćenja i genocida širom BiH, Bakir Izetbegović pokušava da povrati politički uticaj koji je SDA izgubila, i to igrajući na kartu žrtve i navodnih spornih neprijatelja Srbije i Hrvatske - naglasio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Narativom i odnosom prema najvažnijim susjedima, Izetbegović najviše štete nanosi upravo muslimanima Bošnjacima koji su i u ratu i u miru najveće žrtve svog rukovodstva, Dodikova je reakcija. Pita Izetbegovića – ko je izvršio etničko čišćenje - ako u Federaciji živi jedva 2 procenta Srba, a u Srpskoj više od 15 odsto nesrba? Podržao je Dodik inicijativu o stvaranju "srpskog svijeta" čiji je cilj očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta, a što je Izetbegović očigledno dodatno unervozilo. Bakir Izetbegović je čovjek prošlosti, poruka je iz PDP-a.

- Izetbegović koji je jedan od ključnih krivaca zašto je ta retorika prošlosti i rata još uvijek prisutna u BiH on snosi jednu od najvećih odgovornosti definitivno - naglasio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Ako već govori o agresiji na BiH, kakva je onda uloga stranih ratnika iz islamskih zemalja pitaju Izetbegovića i njegove istomišljenike, iz Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

- Zašto su strani ratnici kao pripadnici tzv. Armije BiH odnosno jedan njihov dio gdje su dobijali i državljanstva tadašnje BiH, činili strašne i masovne zločine - naglasio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Ksenofobične, šovinističke i srbomrzačke Izetbegovićeve poruke "preplivale" su i nabujalu Drinu. Aleksandar Vučić poručio da nestabilnost u regionu ne uzrokuje Srbija, već oni koji bi svakodnevno da ruše Dejtonski mirovni sporazum.

- Neću da ponavljam i da se izvinjavam nikome i nikada više. Oni su ti koji proizvode nestabilnost jer suprotno Dejtonu svakog dana govore o ukidanju Republike Srpske, a da ne pričam o pravima našeg naroda u drugim zemljama regiona - poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije.

Bitku sa istorijskim činjenicama nikada i niko nije dobio, pa neće ni Bakir Izetbegović koliko god da se za reviziju zalagao a postojanost bilježila njegova mrzilačka doktrina. Umjesto neuspjelih pokušaja, možda bi bolje bilo da se okrene problemima u partiji ogrezloj u aferama, koju predvodi. I iz koje članstvo u egzodusu bježi.