latinica  ћирилица
21/07/2021 |  18:55 ⇒ 22:30 | Autor: RTRS

Nastavljena masovna vakcinacija u Srpskoj; Cilj preći 50 odsto (VIDEO)

Masovna imunizacija u Republici Srpskoj se nastavlja.
Vakcinacija u Srpskoj - Foto: RTRS
Vakcinacija u SrpskojFoto: RTRS

U Banjaluci danas, bez zakazivanja, vakcinacija prvom dozom Sputnjika.

U Trebinju bi trebalo da, danas i sutra, bude vakcinisano oko 1.140 građana - vakcinama Sinofarm i Fajzer. Prijedorčani se bez zakazivanja mogu vakcinisati Sinofarmom i Astra Zenekom.

U Republici Srpskoj prvom dozom vakcine protiv virusa korona vakcinisano je više od 192.000 građana, dok je revakcinisano više od 110.000 ljudi. U ove brojke nisu uključeni građani koji su proces vakcinacije obavili u Srbiji.

- Stalno smo na terenu, želimo da u narednih mjesec i po dostignemo neke ciljeve koje smo postavili pred sebe. Ukoliko uspijemo vakcinisati 50 odsto stanovništva, biće to značajan posao - naglasio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Republika Srpska u posljednjih nekoliko dana dobila je oko 290.000 vakcina, od čega 50.000 prve komponente vakcine Sputnjik i 240.000 vakcina Sinofarm. Do sada je prvu dozu u Gradišci primilo oko 20 posto stanovnika. I u Banjaluci se nastavlja masovna vakcinacija. Danas je na vakcinalnom punktu u hali banjalučkog velesajma bez prethodnog zakazivanja na raspolaganju bila prva doza Sputnjik vakcine. Od sutra do subote, 24. jula, vakcinacija vakcinom kineskog proizvođača Sinofarm.

- Mi smo već do sada vakcinisali prvom dozom preko 43 hiljade ljudi. Revakcinisali oko 16 hiljada. Maksimalan kapacitet je dvije hiljade ljudi dnevno i mi se krećemo ka tome - naglasila je Biljana Mlađenović, rukovodilac vakcinalnog punkta.

I u Trebinju se u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" nastavlja masovna vakcinacija.

Za vakcinaciju su se prijavili radnici više trebinjskih preduzeća i javnih ustanova, među kojima i prosvjetni radnici.

- Mislim da što nas se više bude vakcinisalo da će školska godina biti uspješnija da se nećemo mučiti kao prošlu sa grupama, čekanjem, onlaj nastava - istakla je profesor Snežana Grbić.

Kako bi novu školsku godinu dočekali bezbjednije, vakcinacija prosvjetnih radnika i u Banjaluci.

- Imunizacija svih prosvjetnih radnika, važna je aktivnost za resorno ministarstvo kako bi zajednički spremno dočekali novu školsku godinu - istakla je Natalija Trivić, ministarka prosvete i kulture u Vladi Srpske.

U Institutu za javno zdravstvo vakcinisana je i posljednja grupa radnika Јavnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske".

U Banjaluci nastavljena vakcinacija i u bankarskom sektoru. Vakcinisani su radnici "Nove banke", ali i svi zainteresovani klijenti.

- U ovom momentu u Republici Srpskoj nema prečeg zadatka od imunizacije stanovništva. Naš cilj u Vladi je da do kraja avgusta svi stanovnici Republike Srpske budu vakcinisani s obzirom na to da imamo dovoljan broj vakcina - naglasila je Zora Vidović, ministarka finansija.

Građane je, da se vakcinišu, pozvala i predjednca Republike Željka Cvijanović. Vlada je obezbijedila značajne količine vakcina.

- Nemamo nikakav problem kad je u pitanju količina vakcina koja je na raspolaganju građanima u Srpskoj, zaista ih ima i građani mogu da biraju. Ovo je možda pravo vrijeme za vakcinaciju, kada su brojevi zaraženih na najnižem nivou u posljednjih godinu ili godinu i po dana - poručila je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Cvijanovićeva je poručila i kako su mnogi kritikovali kako nema vakcina, a pri tom, ističe, nisu željeli da vide kako u cijelom svijetu nije bilo vakcina. Zahvaljujući podršci Vlade u snabdijevanju, odnosno u obezbeđivanju izvora snabdijevanja, vakcine su nabavljene i sada ostaje samo odgovornost građana da iskoriste tu priliku, poručila je Cvijanovićeva.