latinica  ћирилица
21/07/2021 |  18:56 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Zašto Erdogan lobira za Kosovo? (VIDEO)

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da njegova zemlja radi na povećanju broja zemalja koje priznaju nezavisnost samoproglašenog Kosova. Erdogan je pomenuo ovu temu uoči posjete sjevernom Kipru, nepriznatom dijelu ove države, koji naseljavaju pripadnici turske manjine. Oštre reakcije zvaničnika Srpske i Srbije.
Erdogan - Vučić - Foto: RTRS
Erdogan - VučićFoto: RTRS

Niko sa strane ne može da rješava problem Kosova, ključ rješenja u dijalogu.

Ovo je poruka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. "Turska bi trebalo da poštuje realnost u regionu i ako već tako razmišlja o Kosmetu, zašto to razmišljanje ne primjeni i na Republiku Srpsku i ne podrži njeno otcjepljenje od BiH, pa da svi živimo u miru kao dobri susjedi", poručio je Dodik.

Slično je reagovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je osudio mješanje Turske, precizirajući da Kosovo nije Tursko i da nije pripadalo Turskoj. "Pripada Srbiji", odgovorio je Vučić.

Tursko lobiranje za nezavisnost takozvanog Kosova nije novost, ipak, pitanje je koliki manevarski prostor ima da ostvari ovu prijetnju.

- Ona ima ozbiljan sukob sa ostatkom svijeta u vezi sa sjevernim Kiprom. Riječ je o jednoj političkoj poruci za unutrašnju upotrebu u Turskoj, a istovremeno i poruci ohrabrenja sunarodnicima na Kipru. Imajte u vidu da je Kipar jedina zemlja Evropske unije koja je primljena u Evropsku uniju, a da ne kontroliše skoro jednu trećinu svoje teritorije - rekao je Cvijetin Milivojević, politički analitičar.

Turska je, ističu poznavaoci prilika, druga zemlja po redu koja je priznala nezavisnost kvazi države Kosovo, što je zaobilazni put za međunarodno priznanje sjevernog Kipra.

- Tu postoje određene paralele, zato što je i jedna situacija nastala silom, nasilnim putem, u slučaju Kosova agresija NATO, a u slučaju severnog Kipra, to je bila agresija Turske. Prema tome, afirmacija kosovske državnosti ide u korist afirmacije severnog Kipra na čemu Erdogan insistira - naglašava Zoran Milivojević, karijerni diplomata.

Naravno, sve što dolazi iz Ankare treba ozbiljno shvatiti, pogotovo što Turska ne krije svoje imperijalne interese na Balkanu.

- Kosovo kao nezavisna država bi u budućnosti bila jedna od suštinskih okosnica turske politike na Balkanu. Turska se toga neće odreći. Ta podrška ostaje kao konstanta. Dakle, ne radi se samo o BiH i o tom bošnjačkom delu, nego se radi i toj, nekakvoj, kosovskoj državi koja bi bila centralno mesto turskih interesa na Balkanu - dodao je Milivojević.

Јedina novina u turskom stavu je, kažu analitičari, što Erdoganova izjava pada u trenutku kada su ekonomski odnosi Srbije i Turske u uzlaznoj putanji.