latinica  ћирилица
21/07/2021 |  18:57 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

"Ponosne kartice" podrška višečlanim porodicama u Doboju (VIDEO)

U Doboju je sve više višečlanih porodica. Da bi im olakšao podizanje djece grad pruža punu podršku, a početkom avgusta više od 480 porodica postaće vlasnici "ponosnih kartica". Oko 100 porodica sa troje i više djece osnovali su svoje udruženje "Ponos", tako da u Doboju trenutno djeluju dva udruženja višečlanih porodica.
Ponosna kartica - Foto: RTRS
Ponosna karticaFoto: RTRS

Veća porodica veća je sreća ali i obaveza. Tako priča Radana Đurić iz Boljanića, majka troje djece. Kaže sa više djece malo šta se promijeni u odgoju i dužnostima, ali potrebe mališana se utrostruče.

- Ne znam šta bih mogla izdvojiti da mi je preče, djeci bukvalno treba sve. Pogotovo djeci koja su u razvoju, rastu, konstantno nešto uvijek treba, ali bože moj, borićemo se - priča Radana Đurić.

Do potrebnih stvari za mališane ubuduće bi mogli da dolaze jeftinije posredstvom tzv."ponosnih kartica" Za taj vid popusta koje odobravaju privrednici prijavilo se više od 480 višečlanih porodica.

- Obuća, odjeća eto sad gonimo i da u nekim apotekama stvorimo taj neki popust s obzirom da zimski period znamo svi pogotovo ko ima troje djece, to je sve jedno za drugim bolest, prehlade, ali za sve će nam dobro doći - dodala je Radana.

Za sve brojnije višečlane porodice u Doboju stiže podrška i iz gradske uprave. Grad Doboj obezbijediće za početak prostorije za rad udruženja. U Doboju od ranije postoji Udruženje koje okuplja porodice sa četvoro i više djece.

- Mislim da na ovaj način može biti kvalitetnije i sadržajnije i veći obim porodica ćemo obuhvatiti koje želimo da kroz pronatalitetnu politiku pomognemo - poručio je Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja.

Marina Protić, predsjednica Udruženja višečlanih porodica "Ponos", istakla je da je cilj "natjerati" bračne parove da imaju što više potomaka.

- Dosad je na neki način ograničenje bilo dvoje djece, ali evo neka ovo udruženje bude inspiracija svima koji imaju dvoje da se odluče na taj korak trećeg djeteta, a mi smo tu da svojim aktivnostima pokažemo da zajedno možemo učiniti mnogo više - poručila je Protićeva.

Udruženju porodica sa troje i više djece pristupio je i gradonačelnik. Kaže da je prelijepo biti otac troje djece, ali žali što zbog posla kojim se bavi, nema uvijek dovoljno vremena za svoju višečlanu porodicu.