latinica  ћирилица
22/07/2021 |  07:48 ⇒ 10:09 | Autor: SRNA

Od ponedjeljka nove mjere za jadransku regiju

U jadranskoj regiji u Hrvatskoj od ponedjeljka, 26. jula, na snagu stupaju nove restriktivne mjere radi suzbijanja širenja zaraze virusom korona, a EU digitalne kovid-potvrde biće kriterijum za učešće na događajima.
Hvar (foto: Shutterstock) -
Hvar (foto: Shutterstock)

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je da će se nove mjere odnositi na jadransku regiju, gdje incidencija raste, ali ne kao u
ostalim zemljama na Mediteranu.

- Hrvatska se dobro drži u odnosu na druge, međutim, brojevi rastu i mi moramo nešto napraviti kako bismo spriječili barem da se na nekim događajima desi širenje virusa korona - rekao je Božinović za Novu TV.

On je pojasnio je da će se svi skupovi iznad 50 do 1.000 ljudi morati organizovati tako da za njihovu organizaciju odgovornost preuzmu lokalni sa županijskim štabovima, dok je EU digitalna kovid-potvrda kriterijum za ulazak na događaj.

- Siguran sam, ako se to bude poštovalo, da možemo praktično nastaviti normalno sa ljetom, ali pod kontrolom - istakao je Božinović.

Božinović kaže da je poenta da se "fešte" i sajmovi, koji se održavaju širom Јadrana, a na kojima se okuplja mnoštvo ljudi, prijave i da lokalni sa županijskim štabovima odluče mogu li to kontrolisati i hoće li to pustiti.

- Ako se ta dva štaba ne usaglase, a bilo je i takvih slučajeva - navodi on, onda će odlučiti Nacionalni štab civilne zaštite.

Svi Britanci, ali i Rusi i Kiprani, moraju za prelazak hrvatske granice imati negativan test bez obzira na to da li su vakcinisani ili su se oporavili od virusa.