latinica  ћирилица
22/07/2021 |  09:16 ⇒ 10:00 | Autor: SRNA

Đokić: Političkom Sarajevu smeta ekonomski razvoj Srpske

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je sve u vezi sa izgradnjom Hidroelektrane "Buk Bijela", uključujući dodjeljivanje koncesije, urađeno u skladu sa zakonskim i ustavnim odredbama, ali da političkom Sarajevu smeta ekonomski razvoj Srpske.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Osim političkog, on ne vidi nijedan drugi razlog kojim bi se mogli opravdati pokušaji Sarajeva da omete izgradnju objekta, važnog ne samo za razvoj Srpske, nego i cijele BiH.

Đokić je dodao da mu je nejasno i ponašanje predstavnika Ustavnog suda koji to podržavaju, i to tako što u apsolutno nepotrebnu priču upliću potpuno nenadležnu Komisiju za koncesije, koja može da dodjeljuje koncesije samo na lokacijama na međudržavnoj granici ili na međuentitetskoj liniji.

- U ovom konkretnom slučaju ona nema šta da traži, jer u tom pojasu rijeka Drina niti je granica sa Srbijom i Crnom Gorom niti je riječ o međuentitetskoj liniji. Dakle, sve je u isključivoj nadležnosti Srpske i njenih institucija, a time i njene komisije za koncesije - rekao je Đokić za Politiku.

To je, dodao je on, jasno i političkom Sarajevu, kojem smeta ekonomski razvoj Srpske i koje, očito, ne može da se pomiri sa činjenicom da Hidroelektranu "Buk Bijela", vrijednu 520 miliona evra, zajednički grade Srbija i Srpska i to na jednoj od najatraktivnijih lokacija za proizvodnju obnovljivih izvora energije u Evropi.

- Krajnje je vrijeme da političari iz Sarajeva shvate da njihove inicijative, poput ove da se spriječi ne samo izgradnja Hidroelektrane "Buk Bijela", nego i još dvije planirane "Foča" i "Paunci" destabilizuju odnose u BiH - dodao je Đokić.