latinica  ћирилица
22/07/2021 |  09:51 ⇒ 12:16 | Autor: SRNA

Kovačević: Od Komšića se očekuju napadi na Srbe, ali će Dodik biti jaka brana

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević ocijenio je da Srbi, Srbija i Republika Srpska od Željka Komšića, koji je preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom BiH, mogu očekivati samo napade, ali da će srpski član ovog kolektivnog tijela Milorad Dodik tome biti jaka brana.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Komšić će sada dodatno da se potrudi da svojim potezima pokuša da Srba i Republike Srpske bude što manje. I potrudiće se da Srbiju zvanično obilježi kao neprijatelja broj jedan za BiH - rekao je Kovačević za Večernje novosti.

On ističe da će, ipak, u Predsjedništvu BiH srpski član Milorad Dodik i dalje biti jaka brana, jer će se suprotstavljati svakom napadu na srpski narod, Srbiju i Srpsku.

- Biće, vjerovatno, i pokušaja nametanja loših odluka po Srpsku, ali Dodik ima mehanizam u Predsjedništvu da takve odluke i preglasavanja odbaci preko Narodne skupštine Republike Srpske, koja se uvijek izjašnjava kada je preglasan srpski član - dodao je Kovačević.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da srpski korpus od Komšića može očekivati da će svaku moguću priliku, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu, iskoristiti za neku vrstu napada na ustavni koncept konstitutivnosti naroda, pa i pojedine susjedne zemlje.

- Komšićevo predsjedavanje Predsjedništvom BiH će predstavljati kontinutitet sinhornizovanog nastupa sa zvaničnicima SDA, što prema susjednim zemljama znači nastavak destruktivne retorike - rekla je ona.

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da predstoji period kada će osovina Željko Komšić - Šefik Džaferović - Bakir Izetbegović napadati sve što je srpsko.

- Sve će biti podređeno bošnjačkim interesima, a na štetu Srba. Komšić napadima na sve što je srpsko i Srbiju brani vlastiti politički život, jer zavisi od Bošnjaka. On mora da bude glavni bič politike Bakira Izetbegovića, ukoliko želi novi mandat - istakla je Majkićeva.

Ona kaže da su godinama napadi na Srbiju donosili posebne političke poene kod bošnjačkog korpusa, čega je Komšić svjestan.

- Velika sramota za BiH su napadi na Srbiju od Komšića i bošnjačkih prvaka, jer je Srbija prva pomogla BiH kad su bile potrebne vakcine - napomenula je Majkićeva.

Političkolog Darko Kuzmanović rekao je da napadi na Srbiju i pokušaj predstavljanja susjedne zemlje kao neke opasnosti za BiH nemaju nikakve veze sa realnošću, te ocjenjuje da je to potpuni promašaj politike Komšića i njemu sličnih.

- Sve se svodi na jeftin pokušaj da se dođe u medijsku pažlju i izazove reakcija, ako je moguće i međunarodnog faktora. Diplomatske posljedice nastupa Komšića su katastrofalne i snosiće ih buduće generacije BiH - smatra Kuzmanović.