latinica  ћирилица
22/07/2021 |  11:13 ⇒ 11:15 | Autor: sputniknews.com

Rusija prvi put u istoriji podnijela međudržavnu žalbu Evropskom sudu za ljudska prava

Rusija je podnijela prvu međudržavnu žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u kojoj optužuje Ukrajinu za kršenje Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu - Foto: Agencije
Evropski sud za ljudska prava u StrazburuFoto: Agencije

Kako se navodi u materijalima objavljenim na sajtu resora, u pitanju je prva međudržavna žalba u istoriji Rusije koju su ruske vlasti podnijele Evropskom sudu za ljudska prava.

- U okviru ovlašćenja prenijetih iz Ministarstva pravde Rusije u julu 2021. godine za osiguranje zastupanja i zaštite ruskih interesa, Generalno tužilaštvo Rusije je 20. jula 2021. godine u ime Ruske Federacije na osnovu člana 33 Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda iz 4. novembra 1950. podnijelo žalbu "Rusija protiv Ukrajine" Evropskom sudu za ljudska prava - navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Precizirano je da se žalba odnosi na događaje koji su uslijedili nakon "nasilne smjene vlasti u Ukrajini u februaru 2014. godine".

- Žalba se odnosi na glavne grupe kršenja - odgovornost ukrajinskih vlasti za smrt civilnog stanovništva, nezakonito lišavanje slobode i represiju nad ljudima, uključujući i onu koja se dogodila na Trgu nezavisnosti u Kijevu (Majdanu) i u Domu sindikata u Odesi 2014. godine, kao i u Donbasu tokom takozvane "antiterorističke operacije" - pojašnjeno je u dokumentu.