latinica  ћирилица
22/07/2021 |  11:39 | Autor: RTRS

Rast kalendarske i desezonirane industrijske proizvodnje

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u junu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine veća je za 24,7 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Rast - Foto: ilustracija
RastFoto: ilustracija

Posmatrano prema područjima djelatnosti u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji u junu ove godine ostvaren je rast od 37,8 odsto, u području vađenje ruda i kamena rast od 34,4 odsto, a u prerađivačkoj industriji rast od 14,4 odsto u odnosu na juni prošle godine.

Desezonirana industrijska proizvodnja u Srpskoj u junu u odnosu na maj veća je za 3,1 odsto.

U posmatranom periodu desezonirana proizvodnja u području vađenje ruda i kamena rasla je 9,1 odsto, dok je rast u prerađivačkoj industriji bio 4,4 odsto.

Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija u junu u odnosu na maj imala je pad od 5,8 odsto.

Industrijska proizvodnja u Srpskoj u prvom polugodištu ove godine imala je rast od 17 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Broj zaposlenih radnika u industriji Republike Srpske junu u odnosu na maj veći je za 0,6 odsto, dok je u prvom polugodištu ove godine manji za 2,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.