latinica  ћирилица
22/07/2021 |  12:41 ⇒ 13:05 | Autor: SRNA

Uklonjena uginula riba, slijede analiza vode i čišćenje kanala

U prnjavorskom "Ribnjaku" završeno je uklanjanje uginule ribe u predviđenom roku koji je odredila republička inspekcija, a u narednom periodu treba uraditi analizu vode i čišćenje kanala, potvrdila je stečajni upravnik "Ribnjaka" Prnjavor Nataša Kosić.
"Ribnjak" kod Prnjavora - Foto: RTRS
"Ribnjak" kod PrnjavoraFoto: RTRS

Kosić je pojasnila da je riba posuta krečom i zakopana u zemlju, a krečom je tretirana i voda u ribnjaku, kao i da je količinu ribe nemoguće iskazati brojkama.

- Riba koju smo uklonili počela se raspadati zbog čega u ovom slučaju nije moguće ustanoviti tačno stanje, odnosno količinu uginule ribe. Slijedi kontrola vode i posao čišćenja kanala za šta ćemo morati tražiti pomoć lokalne zajednice i svih drugih institucija jer za to nemamo novca u stečajnoj masi, ali se to mora uraditi da se ovakve stvari ne bi ponavljale - rekla je Kosićeva za Srnu.

Prema njenim riječima, naredne sedmice bi trebalo da bude održan sastanak Odbora povjerilaca "Ribnjaka" nakon čega će se znati više o sudbini preduzeća koje je sada u stečajnom postupku.

Opštinski veterinarski inspektor Aleksandar Garić rekao je da se u prnjavorskom "Ribnjaku" nije desila ekološka katastrofa, kao i da ne postoji opasnost po okolinu.

- Ovo je stajaća voda i nema mogućnosti širenja dalje bilo kakvog agensa štetnog po zdravlje stanovništva - istakao je Garić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da je 15. jula u skladu sa poslovnikom Skupštine opštine zatražio da se sazove posebna sjednica, ali da se to još nije desilo.

- Očekivao sam da se sjednica zakaže u roku od dva-tri dana, ali je očigledno rukovodstvu Skupštine važniji godišnji odmor od ovakvih problema. Mislim da je tu u pitanju ono što sam već isticao, da skupštinska većina ide na ruku određenim tajkunima kako bi privatizovali "Ribnjak", ali ja sam tu da to ne dozvolim - naglasio je Tomaš.

On je naveo da je činjenica da skupštinska većina nema kapacitet da spriječi da se situacija u ovom preduzeću riješi prema opštem, a ne privatnom interesu, kao i da se sjednica SO na kojoj će se raspravljati o ovoj problematici mora zakazati.