latinica  ћирилица
22/07/2021 |  15:02 | Autor: SRNA

Džonson od Fon der Lajenove traži da razmotri prijedloge

Britanski premijer Boris Džonson zatražio je od predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen da ozbiljno razmotri prijedloge Londona za izmjenu, kako je rekao, neodrživog načina na koji se u Sporazumu o Bregzitu rješava trgovina sa Sjevernom Irskom.
Boris Džonson    (Foto:www.bt.dk) -
Boris Džonson (Foto:www.bt.dk)

Od kada je krajem prošle godine okončan izlazak Britanije iz EU veze sa Londonom su na veoma niskom nivou i obje strane optužuju jedna drugu da veoma loše reaguje na sporazum o trgovini sa Sjevernom Irskom nakon Bregzita.

London optužuje Brisel za previše legalnosti u tumačanju sporazuma za pojedinu robu iz Britanije ka Sjevernoj Irskoj. EU tvrdi da se pridržava Sporazuma, koji je Džonson potpisao prošle godine.

Britanija je juče predložila nove pregovore o dijelovima Protokola za Sjevernu Irsku kojom se uređuje kretanje robe poput zamrznutog mesa.

EU je odbacila zahtjev za ponovne pregovore i Fon der Lajenova je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži "Tviter" poručila da će EU nastaviti da bude kreativna i fleksibilna unutar okvira Protokola ali da neće ponovo pregovarati.

Džonson je danas razgovarao sa Fon der Lajenovom.

- Premijer je izjavio da je neodrživ način na koji protokol trenutno funkcioniše. Rješenja mogu biti pronađena kroz postojeće mehanizme protokola i zato su izneseni prijedlozi za značajne izmjene - navodi se u saopštenju iz Džonsonove kancelarije.

On je od EU zatražio da ozbiljno pogledaju prijedloge i da radi sa Britanijom te da će to poboljšati odnose između Londona i Brisela.