latinica  ћирилица
22/07/2021 |  15:21 ⇒ 18:37 | Autor: RTRS

Beograd: Promocija Hercegovačke i Krajiške kuće (FOTO/VIDEO)

Otvaranje "Krajiške" i "Hercegovačke kuće" u Beogradu, odnosno "Šumadijske kuće" u Banjaluci i Trebinju, poslužiće dubljem povezivanju Srbije i Republike Srpske. To je zaključak učesnika današnjeg sastanka u Beogradu na kojem su predstavljeni ovi projekti.
Beograd: Krajiška kuća - Foto: SRNA
Beograd: Krajiška kućaFoto: SRNA

Saradnja Srbije i Republike Srpske, odvija se u kontinuitetu, a dokaz tome je i današnja prezentacija ovih zajedničkih projekata Beograda, Banjaluke i Trebinja. Ideja je da se na taj način promovišu kultura, tradicija i poljoprivredni proizvodi koji se proizvode u tim gradovima.

- To je projekat kojim smo pružili podršku malim privrednim proizvođačima, da budu jedinstveni na tržištu. Da svoje proizvode na prodaju na pragu kuće, nego da oni budu dostupni u cijelom regionu - kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja.

beograd, krajiška kuća

Koncept ovih kuća je više nego potreban, jer i u Republici Srpskoj i u Srbiji ima previše nekvalitetne uvozne robe, čime su ugroženi domaći poljoprivredni resursi.

- Naša želja je da stvaranjem ovih kuća, i u budućnosti nekih drugh kuća sa ostalih lolaknih zajednica, sprečimo nepotreban odliv kapitala iz Rrpublike Srpske za uvoz mnogo lošijih proizvoda i kroz ovaj resurs zaposlimo što više sugrađana - rekao je Draško Ilić, direktor banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Otvaranja ovih objekata u Beogradu, Banjaluci i Trebinju znači mnogo više od ekonomske koristi, jer doprinosi još jačem povezivanju istog naroda sa obje strane Drine.

Beograd: Krajiška kuća

- Mi možemo da pričamo o svim tim proozvodima koji dolaze iz Republike Srpske, ali mnogo značajnije je nešto drugo. A to je povezivanje ljudi, a to je suština - naglasio je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Prezentacija je organizovana u sklopu realizacije zaključaka ranijih sastanaka ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića i Srbije Branislava Nedimovića i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.