latinica  ћирилица
22/07/2021 |  15:27 ⇒ 15:27 | Autor: SRNA

Data saglasnost za potisivanje sporazuma ministarstava poljoprivrede Srpske i Srbije

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici rješenje o davanju saglasnosti za potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti organske proizvodnje i međusobnom priznavanju sertifikata za organske proizvode i trgovinu domaćim proizvodima između ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i Srbije.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Vlada će takođe obezbijediti 140.000 KM za sufinansiranje festivala za mlade pod nazivom "OK fest", kojeg će organizovati Ferijalni savez Srpske u partnerstvu sa Nacionalnim parkom "Sutjeska" na području tog parka od 13. do 15. avgusta, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ovaj festival karakteriše bogat kulturno-edukativno-zabavni program, koji svim svojim sadržajima doprinosi unapređenju i razvoju ponude i programa za mlade, kao i samoj promociji i unapređenju turističke ponude NP Sutjeska, opštine Foča, ali i cijele Republike Srpske.

Na sjednici je doneseno i rješenje o raskidu ugovora o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana "Čajkuša", "Barski potok" i "Medaševac" na rijeci Drinjači, jer koncesionar nije ispunio svoje ugovorne obaveze.

Vlada Srpske je 2006. godine privrednom društvu "Eta" iz Zvornika dodijelila koncesije za izgradnju tih malih hidroelektrana snage 0,5 megavata na period od 30 godina, a koncesionar ni nakon 15 godina od zaključenja ugovora o koncesiji nije izradio projektnu dokumentaciju, riješio imovinsko-pravne odnose, pribavio potrebne saglasnosti i odobrenja, obnovio garanciju za izvođenje, obezbijedio finansijska sredstva, niti otpočeo izgradnju male hidroelektrane i pratećih objekata.

Imajući u vidu navedeno, održavanje predmetnih ugovora o koncesiji izgubilo je svoj cilj, te je predloženo i usvojeno njihovo raskidanje.