latinica  ћирилица
22/07/2021 |  16:03 | Autor: SRNA

Vukadinović: Ustavni sud BiH podstiče nesporazume među tri naroda u BiH

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović istakao je da bi Ustavni sud BiH trebalo da štiti Dejtonski sporazum koji garantuje postojanje entiteta s konstitutivnim narodima i jednakim pravima, ali dosadašnje negativno iskustvo navodi na zaključak da je cilj ovog suda podsticanje nesporazuma i nesloge među tri ravnopravna naroda u BiH.
Milan Vukadinović (Foto: opstinafoca.rs.ba) -
Milan Vukadinović (Foto: opstinafoca.rs.ba)

Povodom odluke Ustavnog suda da se zaduži Komisija za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi sporna pitanja između BiH i Republike Srpske nastala u vezi sa dodjelom koncesija, Vukadinović je naveo da nikome iz Ustavnog suda nisu smetale stotine koncesija na teritoriji FBiH.

On je istakao da je izgradnja Hidroelektrane Buk Bijela prilika da ova opština ekonomski procvjeta i napravi ogroman finansijski iskorak, te tako bude pozitivan primjer i uzor svim lokalnim zajednicama u regionu.

- Lokalna zajednica ne vidi ništa sporno u tome što se hidroelektrane prave na našoj teritoriji unutar Republike Srpske - naglasio je Vukadinović.

Nakon potpisivanja izjave na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, opština Foča smatra da se radovi sprovode u skladu sa odredbama Zakona o unutrašnjoj plovidbi Srpske kojima se sve rijeke u Srpskoj, uključujući Drinu, vode kao "unutrašnje vode Srpske", istaknuto je u saopštenju načelnika opštine Foča.

- Podsjećam da nikome iz Ustavnog suda BiH nisu smetale stotine koncesija na teritoriji FBiH, a nisu reagovali ni prije nekoliko godina kada su za `Buk Bijelu` bile zainteresovane kineske i njemačke kompanije - naglasio je Vukadinović.

On smatra da je ovo istovremeno i udar na budžet opštine Foča koja se opredijelila za razvoj turističkih i hidropotencijala lokalne zajednice, a eventualnom neizgradnjom tih velikih hidroelektrana opština bi ostala bez nekoliko miliona KM u budžetu svake godine.

- Nećemo odustati od ove ideje da svi građani koji žive u Foči zaslužuju ekonomski procvat i finansijsku korist koja će biti ostvarena izgradnjom hidroelektrana sistema Gornja Drina. Fočaci su bili i biće dobri domaćini, zato ćemo se suzdržati od teških riječi i nastaviti da radimo ono što mislimo da je najbolje - naglasio je Vukadinović

Kamen temeljac za Buk Bijelu postavljen je polovinom maja, a projekat vrijedan 220 miliona evra finansiraju elektroprivrede Srpske i Srbije.

Ustavni sud BiH naložio je 16. jula Komisiji za koncesije BiH da u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke, riješi sporna pitanja između BiH i Republike Srpske nastala u vezi sa dodjelom koncesija.