latinica  ћирилица
22/07/2021 |  17:20 ⇒ 17:24 | Autor: sputniknews.com

Rusija: Sjeverni tok 2 će uskoro biti pušten

Gasovod Sjeverni tok 2 će uskoro biti pušten, više ništa neće ugroziti završetak tog projekta, budući da je sve u skladu sa međunarodnim normama i odgovara svim kriterijuma ekologije, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Gasovod Sjeverni tok 2 (Foto:Sputnik / Sergey Guneev) -
Gasovod Sjeverni tok 2 (Foto:Sputnik / Sergey Guneev)

- Uprkos pokušajima da se politizuje čitav projekat i da se osujeti njegova realizacija, što je u interesu Zapada, a prije svega SAD, gasovod će uskoro biti pušten - rekla je ona na brifingu u Moskvi.

Zaharova je ocijenila da i, pored toga što je projekat u skladu sa svim normama međunarodnog prava, gasovod ispunjava sve kriterijume "zelene klimatske karte" EU.

- Ma koliko čudne bile odluke koje EU donosi, i to pod pritiskom SAD, kao što je to bio slučaj nakon nedavnih američko-njemačkih pregovora, one nikako više ne mogu da promijene objektivnu realnost da ćeprojekat biti završen - naglasila je portparolka MIP Rusije.

Zaharova je navela i da Rusija pitanje tranzita gasa nikada nije koristila kao oružje i nema namjeru da to čini ubuduće.

Kako je rekla, Rusija se zalaže za depolitizaciju energetske saradnje.

- Nikada nismo imali namjeru da obustavljamo pošiljke gasa Ukrajini ili kroz Ukrajinu. Sve što činimo je isključivo komercijalne prirode - dodala je.