latinica  ћирилица
22/07/2021 |  17:56 ⇒ 19:54 | Autor: RTS

Palićki festival: Premijera filma "Nečista krv - greh predaka" (VIDEO)

Šestog festivalskog dana, film "Nečista krv – greh predaka" reditelja Milutina Petrovića, imaće svjetsku premijeru na Palićkom festivalu.
Film "Nečista krv - greh predaka" - Foto: Screenshot
Film "Nečista krv - greh predaka"Foto: Screenshot

Nakon prikazivanja ovog ostvarenja, u okviru Glavnog takmičarskog programa na ljetnjoj pozornici na Paliću, publici će se pokloniti reditelj Milutin Petrović, kao i glumci Dragan Bjelogrlić, Nela Mihailović, Katarina Radivojević, Anđela Јovanović i drugi.

Film prati priču o Hadži Trifunu (Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i da održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

"Nečista krv - greh predaka" snimljen je na osnovu davno izgubljenog scenarija reditelja Vojislava Nanovića (1922–1983), nastalog po motivima djela Bore Stankovića (1876–1927), koji su Bjelogrlić i dramaturškinja Bojana Andrić pronašli u skladištu starih papira, a novu adaptaciju je uradila Milena Marković.

Milutin Petrović je rekao da je scenario sačuvan kao požutela kopija iz vremena kad je seriju pripremao reditelj Žika Pavlović (1933–1998).

- Znao sam da je reditelj Miša Radivojević pričao da je to najbolji scenario koji je pročitao. Bio sam šokiran kada sam shvatio da je scenario, pisan sedamdesetih godina prošlog vijeka, i dalje vrijedan realizacije - rekao je Petrović.

2Nečista krv - greh predaka" je, kako ocjenjuje, srpski vestern na južnjački način, jer je sredina 19. vijeka vrijeme najviše filmovano u vesternima, i onda "ne možeš da izbjegneš vezu sa klasicima istorije filma", kakve su snimali reditelji DŽon Ford i Sem Pekinpo.

Poslije filmske istorijske drame "Nečista krv - greh predaka", uslijediće i serija na RTS-u.