latinica  ћирилица
22/07/2021 |  18:44 ⇒ 23:01 | Autor: RTRS

Političko nadmudrivanje o izbornoj reformi u Federaciji BiH (VIDEO)

Sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, ponovo je otkazana, zbog nedostatka kvoruma. Nova bi trebalo da bude održana sutra. A u međuvremenu gomilaju se stranački prijedlozi za izbornu reformu. Јoš dva su pristigla – i to iz Hrvatskog narodnog sabora i Demokratske fronte. I oni, a i prethodno upućeni pred radnu grupu, za sada su bez većinske podrške.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

Nastavlja se političko nadmudrivanje oko izborne reforme u Federaciji BiH. Čim je u javnost dospio prijedlog HNS-a kojim bi, tvrde u arhiv bio potisnut slučaj "Željko Komšić", uzvratio je upravo "hrvat" u Predsjedništvo tri puta biran bošnjačkim glasovima. I njegova partija. Obrisali su prašinu sa prošlogodišnjeg, već otpisanog prijedloga i ponovo ga vinuli u medijsku orbitu. Akcentovali su u SDA kuhinji već viđene, sarajevske unitarističke pretenzije.

Ukidanje zakonodavne funkcije Federalnog i bh. Doma naroda i brisanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjedništva BiH uz jedini "bajkoviti" uslov da dva kandidata iz Federacije budu različite nacionalnosti. A to bi "kreatoru" Komšiću bez većih problema, još šire otvorilo vrata i za četvrti mandat, jer nije riješen glavni hrvatski problem – glasanje bošnjačkih birača za člana Predsjedništva kojeg bi trebalo da biraju Hrvati. No to je prevaziđeno u prijedlogu HNS-a – uvođenjem ad hok izbornih područja. Njih tri za Federaciju – dva sa dvotrećinskom bošnjačkom i hrvatskom većinom prema posljednjem popisu, i treći – sve ostale osnovne izborne jedinice.

Za bošnjačkog člana bio bi izabran kandidat koji je osvojio najviše glasova, uz uslov da je u većinskom bošnjačkom i tzv. mješovitom području, osvojio više glasova nego u većinskom hrvatskom i mješovitom. Isto bi važilo i za hrvatskog člana.

- Niko neće biti diskriminisan, svi imaju pravo glasa i nikakav problem nije da sutra većina bošnjaka većina Hrvata u Federaciji izabere nekoga ko nije Hrvat, zar to nije korektno zar to nije pošteno, a ne da jedan narod ima ne samo pravo već i mogućnost i tu mogućnost koristi da bira dva člana Predsjedništva - istakao je Bariša Čolak.

No i prije nego što je predloženo rješenje pažljivo iščitano u Sarajevu je pokrenuta političko- medijska paljba. "Antidemokratski" , "antievropski", "antiustavni" utrkivali su se u ocjeni protagonisti sarajevske "građanštine" i vrhovni tumači svega i svačega.

- Јa nisam pozvan da tumačim te aparthejd modele, ali da to nije građanski model na kojem evropska unija počiva, nije sasvim sigurno - rekao je Saša Magazinović.

Oportunisti predloženog HNS-ovog rješenja proročanski, već su iscrtali i treći entitet u BiH, i zaprijetili Ustavnim sudom. Svjesno ili ne zaboravljajući da je baš na njihovu inicijativu, o sličnom rješenju istog predlagača, Ustavni sud već raspravljao. I nije pronašao ništa neustavno. Samo su tada bile, umjesto tri, dvije virtuelne izborne jedinice u Federaciji. Kako god, iz Srpske već poznat stav.

- Sve ono što Hrvati i Bošnjaci u Federaciji za izbor člana Predsjedništva dogovore za Republiku Srpsku je prihvatljivo - poručio je Sredoje Nović.

I prije federalnog dogovora, prijedlozi će pred Interresornu radnu grupu. Tamo je već "uradak" – formalno Centralne izborne komisije koji zastupaju članovi iz SDA. Obiman materijal na čak 170 stranica koji, prema mnogim tumačenjima, ne rješava goruće izborne probleme poput manipulacija sa biračkim pravom dijasporaca. Ali zato rapidno širi ovlašćenja i samopromotivno CIK stavlja čak i iznad zakonodavne i izvršne vlasti. Neke od želja na podugačkom spisku CIK-a, su da sami sebi određuju visinu budžeta, bez mogućnosti bilo čije intervencije, da diktiraju ponašanje i rad medija, kandidata, političkih subjekata,.... toliko nerealni zahtjevi da i sami "lobisti" iz SDA od nekih i prije rasprave, odustaju. Dok se trakavica o izbornoj reformi nastavlja.