latinica  ћирилица
22/07/2021 |  18:49 ⇒ 23:01 | Autor: RTRS

Više od 200.000 vakcinisanih prvom dozom u Srpskoj (VIDEO)

Prvom dozom vakcinisano je 20 odsto stanovništva u Srpskoj. Srpska ima dovoljno vakcina, ali proces vakcinacije treba ubrzati. Nastavlja se vakcinacija u privrednim kolektivima. U Banjaluci i Doboju vakcinisani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.
Vakcinacija u Srpskoj - Foto: RTRS
Vakcinacija u SrpskojFoto: RTRS

U banjalučkom velesajmu dnevno se vakciniše 1.500 građana. Cilj je da dnevni obuhvat dosegne dvije hiljade. Da bi se proces ubrzao, Dom zdravlja Banjaluka će, od naredne sedmice, otvoriti vakcinalne punktove u seoskim i prigradskim sredinama.

- Preko 43 hiljade lica je vakcinisano ovdje na vakcinalnom punktu u Banjaluci što je značajan rezultat, ali sa epidemiološkog stanovišta neznatan i nedovoljan, tako da treba da svi zajedno radimo da ubrzamo vakcinaciju - poručio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Nastavlja se masovna vakcinacija u velikim privrednim kolektivima. U preduzeću "Krajina Klas" u Banjaluci do sada je vakcinisano 35 odsto zaposlenih, danas 150.

- U pogonu svaki dan sa 40 ljudi u prosjeku, znači nam bar da ovu masku više ne nosimo, ali i zbog porodice - priča radnica Јagoda Ćorić.

Vakcinacijom građani pomažu privredu i sprečavaju da ponovo dođe do zatvaranja.

- Koristim priliku da pozovem radnike u prehrambenoj industriji i poljoprivredne proizvođače da se vakcinišu, imamo dovoljno vakcina, mogu da biraju, potrebno je samo da se prijave u lokalni Dom zdravlja i iskoriste svoje pravo - poručio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, naglašava značaj vakcinacije i u oblasti turizma.

- Na nama je da vakcinacijom doprinesemo sigurnom okruženju jer kada budemo obilježeni kao sigurna destinacija turisti će poželjeti da dođu u Republiku Srpsku - rekla je Gašićeva.

U Srpskoj je do sada vakcinisano 1.870 pripadnika MUP-a. Vakcinacija je nastavljena u Banjaluci i Doboju.

- To sam uradio prije svega da zaštitim sebe, porodicu, kolege, građane - istakao je  Dušan Kurulješić, policijski službenik Centra za obuku Banjaluka.

Siniša Kostrešević, direktor policije Republike Srpske, kaže da proces vakcinacije ide dobrom dinamikom.

- U policiji Republike Srpske do sada je vakcinisano 1.870 pripadnika. To nije konačna cifra jer su neki vakcinisani u Srbiji. Imamo još hiljadu prijavljenih u Srpskoj za proces vakcinacije - naglasio je Kostrešević.

Srpska ima dovoljno vakcina, ali proces treba ubrzati da bi se spriječile teške kliničke slike tokom najavljenog četvrtog talasa.

- Otprilike preko 200 hiljada građana je vakcinisano prvom dozom i preko 110 hiljada kompletno vakcinisanih drugom dozom, to su procenti negdje oko 20 odsto i 11 odsto kompletno vakcinisanih u Srpskoj - poručio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Mrkonjić Gradu vakcinisano je gotovo 2.900 građana. Danas je prvu dozu Sinofarma primilo stotinu lica.

Tokom četiri dana, na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža vakcinisano je više od hiljadu građana. Utrošen je kompletan kontingent kineske vakcine Sinofarm, preostalo je 170 doza Astra Zeneke.