latinica  ћирилица
22/07/2021 |  19:01 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Suša usporila rast uljarica; Potrebno ulagati u navodnjavanje (VIDEO)

Da bi bili veći prinosi u poljoprivredi potrebno je ulagati u navodnjavanje, jer visoke temperature i nedostatak padavina uzimaju danak na brojnim poljoprivrednim kulturama.
Biljna bolesti - Foto: RTRS
Biljna bolestiFoto: RTRS

Tako je i sa sojom, koja je u Semberiji zasijana na 816 hektara. Suša je usporila rast i razvoj uljarica, koje su izložene i napadu grinja. Ove štetočine mogu da prepolove prinos, pa stručnjaci upozoravaju poljoprivrednike da blagovremeno reaguju i hemijski tretman obave u večernjim časovima.

U fazama cvjetanja i početka formiranja mahuna, soji je potrebno mnogo vlage. Međutim, kiša u nekim dijelovima Semberije nije pala dva mjeseca, pa se ova uljarica bori da preživi. Radiša Marić navodnjava povrće i nije u mogućnosti da obezbijedi vodu na dva hektara pod sojom. Usjevi su u lošem stanju kako zbog suše, tako i zbog napada štetočina. Neizvjesno je šta će mu ostati od ovogodišnjeg roda.

- Poprskao sam, pa vidjeću opet za dan i dva da još jednom to uradim, da se spasi što se spasiti može Ima nekih cvatki, ali to je slabo sve, ako ne padne kiša nemamo ništa, gotovi smo moramo kupovati hranu, a hrana je poskupila nenormalno. Velika su ulaganja, a mala dobit tako da ne znamo kako ćemo pregurati ovu godinu - naglašava Marić.

Na Poljoprivrednom dobru "Semberija" pod ovom uljaricom je 554 hektara, od čega je 30 sjemenske soje. Za sada su usjevi u solidnom stanju.

- Štetočina još uvijek nemamo, moguće je očekivati napad grinja ovaj usljed visokih temperatura u narednom periodu ali pratimo stanje na terenu i reagovaćemo adekvatno ukoliko do toga dođe - istakao je Nikola Krstović, tehnolog PD "Semberija".

Grinje smanjuju intenzitet fotosinteze pa biljke zaostaju u rastu i formiraju manje i sitnije mahune. Ako se na vrijeme ne uoči i odmah ne reaguje, ova štetočina zahvata cijelu parcelu i može da pričini veliku štetu.

-Može da smanji prinos sigurno 30,40 odsto, eventualno i 50 odsto u nekim situacijama i 80 odsto, sve zavisi do intenziteta napada te grinje - istakao je Јovo Vujević, master inženjer poljoprivrede.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje redovan obilazak parcela, naročito obodnih dijelova i hemijski tretman akaricidima.

-Postoji široka paleta proizvoda, odnosno tih akaricida koji se koriste za suzbijanje samo je bitno odabrati adekvatan preparat I reagovati na vrijeme kako se intenzitet napada ne bi proširio sasvim - poručio je Đorđe Glišić, iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PЈ Bijeljina.

Proizvodnja ove uljarice povećana je od kako su uvedeni podsticaji od 200 maraka po hektaru. Osim što je izuzetno korisna komponenta u stočnoj ishrani, soja je dragocjena i kao treći usjev u plodoredu, radi suzbijanja crvenila kukuruza, poboljšanja mehaničke i fizičke osobine zemljišta, a obezbijeđen je i plasman.