latinica  ћирилица
23/07/2021 |  11:01 ⇒ 11:27 | Autor: RTRS

Zanimljiv podsjetnik na Olimpijske igre

Ljetne olimpijske igre, najvažniji sportski događaj ove godine, od danas su fokusu svih ljubitelja sportskih nadmetanja u cijelom svijetu. U našem Јutarnjem programu podsjetili smo na istorijat najdugovječnije smotre sporta.

U Atini, glavnom gradu Grčke, održane su prve moderne Olimpijske igre 6. aprila 1896. godine. Učestvovalo je 311 sportista, i to samo muškaraca iz 13 zemalja. Nije bilo olimpijske zastave, nijpaljen olimpijski plamen, niti je polagana svečana zakletva. Ipak, prvi put je za tu priliku svirana olimpijska himna.

Američki student i atletičar DŽejms Brendon Konoli je bio prvi olimpijski pobjednik. Prva medalja u Atini iz 1896. dodijeljena je za pobjedu u troskoku. Atinskim fotografima možemo biti zahvalni što znamo kako je izgledao prvi olimpijski pobjednik.

Larisa Latinjina je najuspješnija olimpijka u istoriji igara između 1956. i 1964. godine. Osvojila je, čak, 18 medalja - devet zlatnih, pet srebrnih i četiri bronzane. Ako je ubroje i sve medalje sa evropskih i svjetskih prvenstava, Latinjina ih ima, čak, 46.

Otac savremenog olimpizma Pjer de Kubertin čitav svoj život posvetio je ideji olimpizma - ideji o jednakosti ljudi bez obzira na socijalno porijeklo, rasu, vjeru i nacionalnost.

Olimpijska himna prvi put je izvedena u Atini 1896. godine za vrijeme svečanosti otvaranja prvih Olimpijskih igara nove ere. Tekst himne napisao je Kostis Palamas. Na svečanoj premijeri sviralo je sedam orkestara i pjevalo 250 pjevača.

Golubovi, simboli mira, dio su svečanosti otvaranja oOimpijskih igara od 1920. godine. Zabilježeno je da su golubovi poletjeli tokom otvaranja prvih igara u Atini 1896. ali je to bila zamisao pripređivača, a ne dio službene ceremonije.

Medalje nisu bile obavezne sve do 1978. godine, a prije toga su pojedini najuspješniji takmičari dobijali, vjerovali ili ne, kišobrane.

Prvi olimpijac koji je diskvalifikovan zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava bio je Šveđanin Hans Liljenval. Na OI u Meksiku 1968. godine otkriveno je da je prije nastupa popio dva piva.

Potezanje konopca, omiljena zabava na selima, od 1900. do 1920. godine nalazilo se na listi olimpijskih sportova. Najuspješnija u toj disciplini bio je tim Velike Britanije koji je osvojio, čak, pet medalja.

Potezanje konopca, omiljena zabava na selima, od 1900. do 1920. godine nalazilo se na listi olimpijskih sportova. Najuspješnija u njemu bio je tim Velike Britanije, koji je osvojio, čak, pet medalja. Pokrenuto je nekoliko inicijativa za vraćanje povlačenja konopca na Olimpijske igre, ali bez uspjeha.