latinica  ћирилица
23/07/2021 |  12:13 ⇒ 12:23 | Autor: RTRS

Čubrilović: Probleme boračkih kategorija rješavati sistemski, bez politizacije

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da problemima Veterana odbrambeno-otadžbinskog rata treba pristupiti bez politizacije, te sistemski rješavati probleme boračkih kategorija, za šta su Narodna skupština i Vlada spremne i otvorene.
Čubrilović sa predstavnicima Veterana odbrambeno-otadžbinskog rata - Foto: SRNA
Čubrilović sa predstavnicima Veterana odbrambeno-otadžbinskog rataFoto: SRNA

Čubrilović je u prisustvu ministra rada i boračko-invalidske zaštite Duška Milunovića i predsjednika skupštinskog Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Marinka Dragišića razgovarao sa predstavnicima Veterana odbrambeno-otadžbinskog rata o njihovoj inicijativi za sazivanje posebne sjednice parlamenta na čijem dnevnom redu bi se našle izmjene postojećeg zakona kojim su regulisana prava boračkih kategorija, saopšteno je iz Narodne skupštine.

On je rekao da je parlament spreman da razmatra ovo pitanje, ali da ono u proceduru mora biti upućeno po odredbama skupštinskog Poslovnika, koje podrazumijevaju konkretizovan zahtjev za izmjene zakonskih rješenja uz materijal koji treba dostaviti Kolegijumu Narodne skupštine koji će se potom izjasniti o predloženoj tački dnevnog reda ili zakazivanju posebne sjednice.

Usaglašeno je da Veterani u saradnji sa stručnom službom Ministarstva boračko-invalidske zaštite pripreme konkretizovan zahtjev i materijal koji žele da delegiraju za raspravu, a Čubrilović im je u tom poslu ponudio pomoć i stručne službe Narodne skupštine, koja im stoji na raspolaganju.

Milunović je rekao da je resorno ministarstvo spremno da pomogne i da se u poslovničkoj proceduri materijal dostavi u Narodnu skupštinu na razmatranje.

On je rekao da se u najvišim strukturama vlasti takođe nalaze borci prve kategorije i naglasio da postoji spremnost i razumjevanje da se problemi riješe na zadovoljstvo svih, ali da se mora izbjeći bilo kakva politizacija.

Dragišić je izrazio zadovoljstvo što se o problemima boraca razgovara u institucijama sistema, prvo u Vladi, a sada u Narodnoj skupštini, ističući da je to jedini put za postizanje rješenja.

On je podsjetio da se Odbor bavio ovim pitanjem i da je u maju održana tematska sjednica na kojoj su učestvovali predstavnici više boračkih udruženja.

Predstavnici Veterana rekli su da će precizirati svoje zahtjeve i u dogovoru sa resornim ministarstvom ih uputiti u Narodnu skupštinu.