latinica  ћирилица
23/07/2021 |  12:28 | Autor: SRNA

Lipljan: Obilježene 22 godine od masakra srpskih žetalaca

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da 22 godine zjapi otvorena rana na srcu porodica, srpskog naroda i države Srbije zbog strašnog zločina i masakra koji se desio u Starom Gracku nad 14 srpskih žetelaca, među kojima je bilo jedno dijete.
Staro Gracko kod Lipljana - parastos - Foto: RTS
Staro Gracko kod Lipljana - parastosFoto: RTS

- Јoš traje "žetva" i trajaće sve dok pred lice pravde ne budu privedeni svi oni koji su počinili ovaj strašan zločin - istakao je Petković u Starom Gracku poslije parastosa koji je u prisustvu porodica, rodbine i prijatelja žrtava, predstavnika države Srbije i srpskih institucija služio vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Petković je dodao da, s obzirom na to da ratni zločini ne zastarijevaju dok je svijeta i vijeka, država Srbija će insistirati i tražiti da se licu pravde privedu nalogodavci i počinioci masakra u Starom Gracku.

Prema njegovim riječima, iako su protekle 22 godine još niko nije pronađen i osuđen za zločin, iako se zna sve.

- Euleks je sramno obustavio istragu jer navodno nema dokaza, iako dokazi postoje - rekao je Petković, dodajući da je paradoks da oni koji su ubijali Srbe u Starom Gracku i svuda po KiM sada donose različite rezolucije sa željom da srpski narod predstave kao genocidan i da su srpski narod i srpska država zločinci.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno u Briselu pokrenuo pitanje nestalih i utvrđivanja odgovornosti za zločine nad Srbima "da se konačno utvrdi istina o stradanju srpskog i ne samo srpskog naroda, i ne samo na Kosovu i Metohiji.

- Neka se ne usuđuju oni koji pokušavaju da optuže srpski narod za zločine da se tako ponašaju jer mi smo ovdje stradali i još čekamo pravdu i zadovoljenje pravde - poručio je Petković, naglašavajući da će Vlada Srbije pomoći stradalnom Starom Gracku da Srbi koji su ostali i opstali u njemu budu vjesnici budućnosti, ostanka i opstanka srpskog naroda.

Vladika Teodosije je u besjedi istakao da je Staro Gracko svjedočanstvo srpskog stradanja i istrajnosti na svetom Kosovu i Metohiji.

- Nevine žrtve, žeteoci, položili su svoj život, stradali su od ruku zločinaca, krvnika, onih koji ne znaju za Boga, pravdu i istinu - rekao je vladika Teodosije, naglašavajući da je u Starom Gracku počinjen neviđen zločin.

On je dodao da je Srbima, zbog toga što nose krst, suđeno da stradaju, jer je Gospod rekao: "Mene su gonili i vas će goniti" i evo kao što su u Starom Gracku stradali žeteoci - mnogi su stradali radi krsta i radi pravde i radi spasenja duše.

- Sabrali smo se da služimo pomen nevinim žrtvama kako bi im Gospod primio duše u naručje Avrama - rekao je vladika.

On je istakao da se mora poštovati žrtva starograckih žetelaca kako bi bili dostojni i istrajni u vremenu kada na Kosovu i Metohiji nije lako biti Srbin i hrišćanin.

Mještani Starog Gracka u javnom pismu su naveli da, uz osudu zločina nad njihovim najbližima, traže od međunarodne zajednice da otkrije počinioce zločina, a od države Srbije su zatražili da pojača pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi se zločinci pronašli i izveli pred lice pravde.

- Ljudi u selu su na prekretnici, raseljevanje se intenzivira, jer vlada apsolutna nezaposlenost i zato molimo državu Srbiju da ozbiljno shvati ovaj naš apel, jer u suprotnom bićemo svedoci da u Starom Gracku ubrzo neće biti srpskog življa - napisali su mještani.

U Starom Gracku su na današnji dan tokom žetve ubijeni Milovan Јovanović, Јovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Јanićijević, Stanimir i Bosko Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.