latinica  ћирилица
23/07/2021 |  12:47 ⇒ 17:06 | Autor: RTRS

"Netačne tvrdnje Stanivukovića u vezi sa slučajem Piralen u Incelu"

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske saopštilo je da su netačne tvrdnje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da je prethodna vlast zataškala slučaj piralena u banjalučkom Incelu.
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija)Foto: RTRS

U Ministarstvu ističu da je resorni ministar Srebrenka Golić svojim angažmanom obezbijedila da Vlada Švedske donira sredstva da se kroz projekat "Ekološki prihvatljivo upravljanje organskim zagađujućim materijama u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom" finansira izrada projekta sanacije Incela.

- Stanivuković, tadašnji poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske pravio je performanse u predizborne svrhe", navodi se u saopštenju povodom izjave gradonačelnika Banjaluke objavljene u magazinu "Buka" pod naslovom "Ispitivanje piralena u banjalučkom Incelu".

Iz Ministarstva napominju da se u uvodu teksta tvrdi da je uzorkovanje posljednji put urađeno 2019. godine i da od tada nije bilo aktivnosti o ovom pitanju, a već u sljedećoj rečenici se kaže da "uzimanje uzoraka provodi firma iz Češke Dekonta koja je prošle godine uzela uzorke sa čitave lokacije Incela!".

- Pa, je li bilo aktivnosti ili nije? - upitali su iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

U saopštenju se navodi da gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kako i sam kaže, ništa ne zna, ali da je "fascinantno kako voli da priča upravo o onom o čemu ništa ne zna".

- U tekstu se navodi da su prošle dvije godine od požara u `Incelu`, a da se još ne zna koliki je stvarni stepen zagađenja i kakve su posljedice po ljude i životnu sredinu, što je notorna neistina, jer su izvještaji koje je sačinila `Dekonta` dostavljeni u kabinet gradonačelnika, a javnosti su dostupni na portalu Ministarstva i dostavljeni su svim medijima koji su ih tražili i uredno objavili - ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da prvi put čuju za 100 miliona KM koje je, prema riječima Stanivukovića, "Republika Srpska dobila da sanira sve radioaktivne lokalitete, od čega je potrošeno samo dva miliona".

- U interesu građana Srpske zahtijevamo od Stanivukovića da javno kaže gdje su te radioaktivne lokacije, ko i kad je dao taj novac, gdje se on nalazi i ko je nadležan da njime raspolaže - naglašava se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da odgovorno tvrde da ništa od ovog nije tačno, te dodaju da tvrdnje da u gradu postoje radioaktivne lokacije, osim elementarnog neznanja koje gradonačelnik pokazuje, predstavljaju i širenje panike, što je kažnjivo.

Iz resornog ministarstva ukazuju da piralen nije radioaktivan, te poručuju Stanivukoviću da bi bilo dobro da se obrati zamjeniku direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH, članu njegove partije koji dobro poznaje ovu oblast da ga malo edukuje.