latinica  ћирилица
23/07/2021 |  12:56 ⇒ 19:13 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja iz Srpske na odluku Incka

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je nametanje izmjena Krivičnog zakona BiH u vezi sa negiranjem genocida jedna u nizu pogrešnih odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić istakao je da je Valentin Incko uspio da na odlasku digne tenzije u BiH na makismum i dodatno pogorša stanje i ugrozi zajedničku budućnost naroda u BiH.

Komentarišući za Srnu današnju odluku Incka Špirić je ocijenio da će to imati dalekosežne posljedice, ali da treba sačekati da se o svemu izjasne institucije Republike Srpske, posebno Narodna skupština.

- Kako ćemo se ponašati u buduće kao predstavnici Srpske u Sarajevu znaćemo konkretnije nakon zvaničnih reakcija institucija Republike Srpske. U svakom slučaju, ovakvim odlukama visoki predstavnik pokazuje kakav je, koliki i postoji li uopšte suverenitet BiH - rekao je Špirić.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović poručio je da je sada nužno da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav o neprihvatanju današnje odluke Incka bez obzira na posljedice, jer je protivna svim mogućim propisima, međunarodnim i domaćim.

Kuzmanović, koji je profesor ustavnog prava, rekao je da je Inckov putez mimo međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, koji će, nažalost, unazaditi BiH. On je ocijenio da BiH ulazi u vrlo opasnu zonu nakon odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović rekao je da nametnuta odluka visokog predstavnika Valentina Incka predstavlja još jedan udar na Republiku Srpsku i njene institucije, ali i na BiH.

Nović je ukazao da se nametanjem ma kojeg zakona dokazuje da se uopšte ne drži do institucija u BiH, ukazavši da to neće doprinijeti demokratizaciji odnosa u BiH i vladavini prava.

- Očigledno je da je sada ključna stvar za visokog predstavnika da trijumfalno napusti BiH nakog gotovo 13 godina sa punim džepovima novca koji ne bi mogao dobiti nigdje u cijeloj Evropi da je radio. Kada se sabere njegov rezultat rada - očigledno je da je mršav - rekao je Nović.

Predsjednik Boračke organizacije /BORS/ Republike Srpske Milomir Savčić smatra da odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se, kako se navodi, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, predstavlja kukavički i podmukli čin.

- Incko koji završava mandat ili neuspješnu misiju na prostoru BiH ostavlja dodatne probleme u odnosu na ono što je zatekao kada je došao da bude od navodne koristi svim narodima i građanima BiH - istakao je Savčić.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske rekao je za da se odlukom o zabrani negiranja genocida želi staviti konačan pečat na sve presude koje je donio Haški tribunal, a kasnije i pravosuđe BiH.
 
Ovdje se radi o nezapamćenom pokušaju terora, prisile i ugnjetavanja građana Republike Srpske, smatra Milan Tegeltija, savjetnik za pravna pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Radi se o tome da svi oni koji ne misle kao Valentin Incko i političko Sarajevo, trebaju da budu u zatvoru. To ne postoji nigdje u savremenom svijetu. To je teror -  kategoričan je Tegeltija.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da posljednja nametnuta odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka predstavlja još jedan pokušaj, kako kaže, da se lažni mit o genocidu u Srebrenici nametne kao istina, iako se zna da je zločin u Srebrenici bio dogovorena tragedija da bi se izvršila satanizacija Srba.

Rajilićeva je istakla da to Bošnjaci kriju i sada žele silom da nametnu istinu.

- Nema istine silom, istina ima svoje činjenice broj mrtvih, poginulih. Ne moraju se uzeti u obzir samo naši podaci, mogu se uzeti i podaci stranaca i svi podaci pokazuju da nije bilo genocida u Srebrenici - poručila je Rajilićeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da će odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH u vezi sa negiranjem genocida samo dodatno zakomlikovati odnose u BiH.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske najoštrije osuđuje posljednji potez Incka navodeći da je riječ o zločinu prema narodima u BiH.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenica Branimir Kojić rekao je Srni da Srbi nikada neće dozvoliti da im neko zabrani da misle i pričaju istinu, i da odbijaju nametanje jednostranih odluka i zakona poput današnjeg.

Kojić je istakao da je odluka o zabrani negiranja genocida bila očekivana jer je odavno jasno da je odlazeći Incko došao, a što je u Srebrenici jednom i rekao, da podržava porodice bošnjačkih žrtava.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da je nametanje zakona u 21. vijeku poražavajuće za zemlju koja ima parlamente na više nivoa, shodno rasporedu nadležnosti.
 
- Sva ta priča je poništena. Motiv i pozadina ovakve odluke je nešto što nema dobre namjere prema Republici Srpskoj i srpskom narodu - istakla je Bursaćeva.

Predsjednik Udruženja građana Istočna alternativa Republike Srpske Vojin Pavlović poručio je odlazećem visokom predstavniku Valentinu Incku da današnju odluku ponese kući u Austriju i neka ga tamo primijeni jer je to, prema njegovoj ocjeni, zemlja koja je izazvala dva svjetska rata i počinila stravične zločine u tim ratovima.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić najoštrije je osudio kukavičku odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

- Incko je ovim nepromišljenim potezom još jednom pokazao svu apsurdnost postojećeg sistema ove zemlje, jedine u Evropi koja ima sve elemente despotizma, dok se na papiru vodi kao demokratska. Kako drugačije objasniti činjenicu da u 21. vijeku imate jednog takvog, nametnutog, predstavnika imaginarne međunarodne zajednice, koji bez ikakvog demokratskog uporišta donosi i nameće propise koji nisu u cilju pomirenja i suživota naroda u BiH - istakao je Đokić.

Skandalozna i neprihvatljiva odluka Valentina Incka, poručio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a i bivši predsjednik Republike Srpske.

- Incko dolazi iz zemlje čiji je predsjednik Austrije Kurt Valdhajm bio pripadnik i komandovao nacističkim trupama koje su ubijale našu djecu po Kozari. To je sastavni dio kuluture zemlje iz koje Incko dolazi da treba naći žrtvu u Evropi i prikačiti etiketu koja nije nijednom narodu prikačena onima koji su u pravom smislu  napravili genocid u 2. svjetskom ratu - naglasio je Čavić.

Ujedinjena Srpska smatra da je neophodna zajednička reakcija svih političkih partija nakon poteza Incka.

- Reakcija je potrebna bez obzira na pripadnost vlasti ili opoziciji, ili na razlike u ideološkim stavovima. Neophodno je i učešće široke društvene zajednice, institucija, nevladinih organizacija, Akademije nauka i svih koji se žele pridružiti zajedničkom stavu i odgovoru na satanizaciju srpskog naroda sa pokušajem da se naš narod obilježi prljavim pečatom - navodi se u saopštenju ove stranke.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je odluka odlazaćeg Incka nepotrebna i korak unazad na putu napretka BiH i izlasku iz međunarodnog tutorstva.

Šarović je naveo da se vraćanje "bonskih ovlaštenja" javlja u najgorem mogućem trenutku jer se ovom nametnutom odlukom ulazi u politički nestabilan period, saopšteno je iz SDS-a.

PDP smatra da je potpuno nepotrebna odluka Incka da, te da će prouzrokovati politički haos.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić ocijenio je danas da je Incko  dokazao svoju neslavnu ulogu u BiH i vratio tu zemlju 20 godina unazad.

Demokratski savez – DEMOS saopštio je da sve političke partije u Republici Srpskoj treba da budu jedinstvene u osudi i odbacivanju sramne odluke Valentina Incka, jer ona udara u temelje Republike Srpske.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac istakao je da je sada više nego jasno da dio međunarodne zajednice pogotovo visoki predstavnici ne deluje u skladu sa međunarodnim pravom, pravnim normama i evropskim konvencijama, nego po principu sile.