latinica  ћирилица
23/07/2021 |  13:55 | Autor: RTRS

Tegeltija: Izgradnja auto-puteva nezamisliva bez Brčko distrikta

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je izgradnja auto-puteva u BiH nezamisliva bez Brčko distrikta, te da bi jedna dionica trebala da prolazi kroz Brčko od zapada prema istoku, a druga od juga prema sjeveru.
Sastanak - Foto: RTRS
SastanakFoto: RTRS

Tegeltija je rekao da je važno da se Brčko opredijeli za svoje trase, uvažavajući Republiku Srpsku i Federaciju BiH, te da očekuje da će do septembra distrikt riješiti problem planske dokumentacije u vezi sa izgradnjom trasa nakon čega slijedi eksproprijacija zemljišta i izrada projektne dokumentacije.

- Ono što očekujemo je da te dionice stavimo u mrežu regionalnih i važnih puteva u BiH i da za taj dio Brčko distrikt dobije grant sredstva. BiH za gradnju većine dionica na koridoru Pet C dobija grant sredstva - rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Brčkom nakon sastanka sa zvaničnicima distrikta.

Govoreći o rekonstrukciji mosta preko rijeke Save koji povezuje Brčko i Gunju, Tegeltija je rekao da će u septembru biti potpisan sporazum sa Hrvatskom, kako bi se taj posao što prije završio i omogućio teretni saobraćaj preko mosta.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić rekao je da je na sastanku dogovoreno da se distrikt Brčko od sada intenzivnije uključi u dobijanje povoljnih kredita od međunarodnih finansijskih institucija, u čemu će imati podršku Savjeta ministara, kao i u izgradnji velikih infrastrukturnih projekata na teritoriji distrikta.

Sastanku Tegeltije i zvaničnika distrikta prisustvovao je i ministara komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.