latinica  ћирилица
23/07/2021 |  15:23 ⇒ 15:31 | Autor: SRNA

Šarović: Nepotrebna odluka odlazećeg visokog predstavnika

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je danas da je odluka odlazaćeg visokog predstavnika Valentina Incka kojom je nametnuo zakon o negiranju genocida nepotrebna i korak unazad na putu napretka BiH i izlasku iz međunarodnog tutorstva.
Mirko Šarović (foto:GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA) -
Mirko Šarović (foto:GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA)

Šarović je naveo da se vraćanje "bonskih ovlaštenja" javlja u najgorem mogućem trenutku jer se ovom nametnutom odlukom ulazi u politički nestabilan period, saopšteno je iz SDS-a.

- Smatram da je šteta što u Savjetu bezbjednosti UN nije prošla inicijativa Kine i Rusije za ukidanje pozicije visokog predstavnika, a posebno za ukidanje "bonskih ovlaštenja", što vidim kao jedini ispravan put za BiH u budućnosti i kao jedinu nadu za normalan život svih njenih građana - istakao je Šarović.

On je za oživljavanje uloge OHR-a u najgorem mogućem obliku kroz vraćanje uloge visokog predstavnika optužio aktuelnu vlast, za koju je naveo "da je dala opravdanje da se visoki predstavnik i dalje zadrži u BiH".

- Ako su bonska ovlaštenja ponovo vraćena nametanjem ovog zakona, to znači da postoji opravdana bojazan da će biti upotrebljena i u nekim budućim slučajevima što nije put kojim BiH da ide - dodao je Šarović.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".