latinica  ћирилица
23/07/2021 |  15:42 ⇒ 15:42 | Autor: SRNA

Nović: Udar i na Srpsku i na BiH

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović rekao je Srni da nametnuta odluka visokog predstavnika Valentina Incka predstavlja još jedan udar na Republiku Srpsku i njene institucije, ali i na BiH.
Sredoje Nović - Foto: 24 sata info
Sredoje NovićFoto: 24 sata info

Nović je ukazao da se nametanjem ma kojeg zakona dokazuje da se uopšte ne drži do institucija u BiH, ukazavši da to neće doprinijeti demokratizaciji odnosa u BiH i vladavini prava.

- Očigledno je da je sada ključna stvar za visokog predstavnika da trijumfalno napusti BiH nakog gotovo 13 godina sa punim džepovima novca koji ne bi mogao dobiti nigdje u cijeloj Evropi da je radio. Kada se sabere njegov rezultat rada - očigledno je da je mršav - rekao je Nović.

Nović je naveo da je od prije gotovo tri mjeseca kružio nacrt ovog zakona, koji je, kako je rekao, bio usaglašen unutar OHR-a sa nekim predstavnicima zemalja.

- Sada se samo tražio trenutak i saglasnost kada će biti objelodanjen - napomenuo je Nović.

On je izrazio bojazan da BiH lagano klizi i da će se vrlo teško moći izvući u evropske civilizovane zemlje.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".