latinica  ћирилица
23/07/2021 |  16:28 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Majkić: Srbima oduzeto pravo na odbranu i pravdu

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko diktatorskim nametanjem dopuna Krivičnog zakona BiH oduzeo Srbima pravo na odbranu i pravdu, kao i pravo da govore.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

Ona je istakla da je teško zamisliti da strani diplomata, i to u ostavci, nametne ovako delikatan zakon pred sam odlazak, iako mu Dejtonski sporazum ne daje pravo na takvu diktatorsku moć.

- Nije mogao izabrati gori trenutak da pripremi doček svom nasljedniku, jer je ovim uzavrela i problematična politička scena dodatno iskomplikovana - ocijenila je Majkićeva u izjavi za Srnu.

Majkićeva je konstatovala da o lošim namjerama Incka, za kojeg kaže da je prespavao 12 godina u BiH i kojeg se njeni građani neće sjećati po dobru, upravo govore nametnute dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

- Incko ne reče da takvu inkriminaciju još nisu uvele mnoge demokratskije zemlje od BiH poput Velike Britanije, Francuske, Danske, Finske, Švedske, Slovačke - rekla je Majkićeva i dodala da je nečuveno licemjerno ukoliko su neke od ovih zemalja, koje su članice Upravnog odbora za sprovođenje mira /PIK/ u BiH dale saglasnost za nametanje zakona.

Ona je navela da je činjenica da Savjet Evrope traži od svojih članica da u krivičnom zakonodavstvu propišu ovo krivično djelo utvrđeno u presudama nekih od sudova, ali da istovremeno Savjet Evrope insistira na tome da se ovim ne povrijedi sloboda izražavanja i mišljenja.

- A, Incko to upravo to čini. To je njegova namjera - suditi Srbima zbog verbalnog delikta čak i u slučajevima kada se argumentovano, uz dokaze osporava takvo krivično djelo - naglasila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, Incko je požurio da ispuni bošnjačke političke želje prije nego što je prošlo dovoljno vremena i dat relevantan sud o događajima iz proteklog rata.

- Ipak, istina izbija na površinu. Mnoga eminentna imena i svjetski autoriteti, poput izraelskog profesora Gideona Grajfa na naučnoj osnovi progovorili su o stradanju u i oko Srebrenice. Time je otkrivanje pune istine samo započelo i nikako nije okončano - naglasila je Majkićeva.

Majkićeva je izrazila uvjerenje da će institucije Republike Srpske pronaći adekvatan odgovor na ovaj nerazuman i potpuno nepotreban potez odlazećeg visokog predstavnika.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".