latinica  ћирилица
23/07/2021 |  16:35 ⇒ 16:37 | Autor: SRNA

Banjac: Preživjeli smo Hitlera, preživjećemo i visoke predstavnike

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac istakao je da je sada više nego jasno da dio međunarodne zajednice pogotovo visoki predstavnici ne deluje u skladu sa međunarodnim pravom, pravnim normama i evropskim konvencijama, nego po principu sile.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

- Sila je jedino što oni znaju. Dio međunarodne zajednice želi silom, a ne izborima i demokratskim putem da mijenja i političku strukturu u BiH, što je naravno neprihvatljivo, ne samo za Republiku Srpsku već i za svakog normalnog čovjeka koji smatra da su demokratski izbori jedini put kako se dolazi negdje do vlasti - rekao je Banjac.

On je naglasio da je Incko ovom odlukom pokazao da ne postoji međunarodno parvo, da ne postoje međunarodne konvencije.

Lider NPS-a je konstatovao da visoki predstavnik nema mandat niti ga je ikad imao da donosi i nameće bilo kakave odluke i zakone.

- To može samo zemlja domaćin. Zamislite sada kada bi mi nametnuli neki zakon jednoj Njemačkoj ili Austriji iz koje Incko dolazi - rekao je Banjac.

On je ocijenio da je zanimljivo da Incko nikada nije osudio ratne zločine nad Srbima niti je ikada rekao da se u Drugom svjetskom ratu dogodio genocid.

- Ni u Drugom svjetskom ratu fašističke zemlje nisu uspjele da zatru sjeme srpskog naroda koji je slobodarski narod i uvijek se borio za svoju slobodu. Očigledno da nacističke zemlje nisu uspjele Srbima da uzmu ono što je svetinja a to je sloboda. Ono što nije uspjelo u Drugom svjetskom ratu ustašama, Nijemcima i fašistima neće poći za rukom ni dijelu međunarodne zajednica koja sada pokušava da to uradi - istakao je Banjac.

On je naglasio da se od Incka očekuje da se izvini srpskom narodu za sve ono što su napravile Njemačka i Austrija u Drugom svjetskom ratu.

Koliko su djece poklali, upitao je Banjac, podsjetivši Incka da je u sistemu logora Јasenovac bio jedini logor za djecu.

- Incko treba da se izvini za sve što su Srbima napravile nacistička Austrija i Njemačka. Incko neka objasni zašto on sjedi sa ratnim zločincima i veliča ratne zločine mnogih oficira iz FBiH koji su protjerali Srbe iz FBiH. Očekujem od Incka izvinjenje svim porodicama ubijenih Srba u Sarajevu i u svim gradovima FBiH - poručio je Banjac.

On je rekao da povezivanje nametnutog Inckovog zakona sa odlukama suda u Hagu koji je osnovan samo da sudi Srbima, znači satanizaciju srpskog naroda, saopšteno je iz NPS-a.

- Sada je više nego jasno da se želi osuditi jedan narod i da se pokaže da je to jedini put kojim ide dio međunarodne zajednice. Mi tim putem nismo išli 1945, a ni 1991. Neka ostave ovaj slobodarski narod na miru jer ne može Incko koji dolazi iz druge zemlje uređivati odnose u BiH. Nijedan visoki predstavnik nema ovlaštenja da radi što su radili do sada. Neka puste na miru narode u BiH da se sami dogovaraju - naglasio je Banjac.

On je rekao da mu je žao što Incko, koji je Austrijanac, ne shavata šta se u prošlosti dešavalo na Balkanu i šta se u prošlosti dešavalo srpskom narodu.

- Nijedan tračak izvinjenja ne postoji u njihovom glasu. Međutim, mi smo preživjeli mnoge ratove, naciste, fašiste i ugnjetavanje, preživjeli su Srbi i Hitlera, a preživjeće i dio međunarodne zajednice koja očigledno želi da srpski narod nestane sa ovih prostora - poručio je Banjac.