latinica  ћирилица
23/07/2021 |  18:19 ⇒ 18:37 | Autor: B92

Ruski sportisti izbačeni sa Olimpijskih igara zbog dopinga

Svjetska antidoping agencija zabranila je nekolicini ruskih sportista da budu u olimpijskom timu za Igre u Tokiju pošto su pod sumnjom na doping.
Olivije Nigli (Foto: Profimedia) -
Olivije Nigli (Foto: Profimedia)

Kako je saopšteno, Svjetska antidoping agencija je morala da interveniše i spriječi nekolicinu ruskih sportista da se takmiče u Tokiju na osnovu dokaza iz laboratorije u Moskvi, koja je zatvorena 2015. godine.

Baza podataka i uzorci iz te laboratorije koja je obavljala doping testiranja, predati su 2019. godine, pa je antidoping agencija pripremila oko 300 potencijalnih slučajeva za upravljačka tijela olimpijskih sportova.

- Nije bilo posebno komplikovano. Nije bilo mnogo, ali rekao bih da je bila nekolicina sportista koji bi bili na Olimpijskim igrama, a mi bismo njihove slučajeve mogli da navedemo kao jake slučajeve, prema bazi podataka. I niko od njih nije ovdje. Oni se neće takmičiti - rekao je generalni direktor "WADA", Olivije Nigli.

Zbog kazne za doping, ruski sportisti će se na Olimpijskim igrama u Tokiju takmičiti pod nazivom "Ruski olimpijski komitet", ne smiju da koriste rusku zastavu, a u slučaju osvajanja zlatne medalje umjesto intoniranja himne biće pušten odlomak klavirskog koncerta br. 1 kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog.

Takođe, na njihovoj opremi zabranjen je natpis "Rusija".